Pred skupštinom KS Prijedlog zakona za unapređenja u oblasti građenja

10.05.2017. 07:54 / Izvor: Fena
Pred skupštinom KS Prijedlog zakona za unapređenja u oblasti građenja

Predloženim zakonom se predviđaju značajna unapređenja u oblasti građenja i prostornog planiranja.

Skupština Kantona Sarajevo razmatrat će danas Prijedlog zakona o prostornom uređenju koji je nadležno ministarstvo pripremilo u saradnji sa Grupacijom Svjetske banke u okviru projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH „LIFE“ kojeg finansira Ambasada Velike Britanije u BiH.

Kako saznaje Fena, predloženim zakonom se predviđaju značajna unapređenja u oblasti građenja i prostornog planiranja, a obzirom na njegovu važnost, prije izrade prijedloga provedena je opsežna javna rasprava u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanovama u cilju iznalaženja najpovoljnijeg modela za provedbu Akcionog plana Vlade KS u vezi sa unapređenjem postupaka građenja radi privlačenja novih investicija.

Svi rokovi za gradnju su skraćeni tako da pojedine dozvole za koje se ranije čekalo 60 dana ili vise, sada moraju biti izdate u roku 15 dana. Prema podacima iz izvještaja Svjetske banke o lakoći poslovanja, tzv. Doing Business, u Bosni i Hercegovini je potrebno 179 dana da se počne s građenjem, što nas rangira na 170. mjesto među 184 analizirane zemlje. Činjenica da ovaj izvještaj ne analizira prosječno stanje u predmetnim zemljama, nego se referira na mogućnost gradnje u glavnim gradovima, daje posebnu težinu prije svega u pregledu trenutnog stanja, te značaja izmjena u vezi sa skraćenjem rokova za izdavanje dozvola. Stoga se očekuje da bi one mogle doprinijeti poboljšanju pozicije BiH na ljestvici Doing Businessa.

Najznačajnija izmjena odnosi se na olakšice građenja objekata površine do 400 m2 na područjima gdje postoje regulacioni planovi. Naime, za ovaj tip objekata investitori više neće morati tražiti urbanističku dozvolu, već će biti dovoljna lokacijska informacija.

Postupci su racionalizirani, a sva potrebna dokumentacija će se pribavljati po službenoj dužnosti putem centara za pružanje usluga u oblastima prostornog uređenja i građenja. Ovi centri će primjenjivati  jednošalterski sistem poslovanja, odnosno građani i poslovni subjekti moći će na jednom mjestu u općini građenja dobiti sve informacije i podršku u vezi s postupkom građenja. Uspostavljanje centara ne iziskuje zapošljavanje novih ljudi ili povećanje administracije, jer većina općina na području Kantona ima šalter-sale i ovu uslugu može riješiti u okviru postojećih kapaciteta.

Nadalje, ovim prijedlogom je predviđeno ukidanje korekcije planskih dokumenata koje su davale značajan prostor za devijacije i bile glavni razlog odstupanja planskih od izvedenih građevinskih situacija, a sporost u promjeni planskih dokumenta je bila glavni argument za korištenje ovog instituta. Prijedlogom novog zakona uvodi se mogućnost usvajanja planskih dokumenata po skraćenoj proceduri, čime će se ubrzati način izmjena planskih dokumenata, ali i poboljšati efikasnost rada u segmentu planiranja, jer će se ovim modelom morati podići nivo koordinacije u radu nadležnih institucija za planiranje.

Novi zakon propisuje i vrijeme trajanja građevinske dozvole i rok u kojem se gradnja mora završiti. Ovo je posebno važno jer je u Kantonu veliki broj individualnih stambenih objekata bez fasada, tako da će investitori biti kažnjeni ukoliko izgradnju objekta ne završe u roku četiri godine.

Učesnici u projektu na kraju naglašavaju kako je ovo veoma značajan reformski zakon koji ce unaprijediti poslovno okruženje u Kantonu Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti