Predstavljen Indeks efikasnosti pravosuđa i Zajednički okvir za procjenu

25.05.2016. 07:37 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen Indeks efikasnosti pravosuđa i Zajednički okvir za procjenu

Ostvarivanju rezultata reforme pravosuđa u BiH doprinijet će Indeks efektivnosti pravosuđa u BiH i Zajednički okvir za procjenu (CAF).

Ostvarivanju rezultata reforme pravosuđa u BiH doprinijet će Indeks efektivnosti pravosuđa u BiH i Zajednički okvir za procjenu (CAF).

Ove dvije inicijative, podržane od Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) i britanske ambasade u BiH, danas je predstavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH).

Predsjednik Vijeća Milan Tegeltija kazao je da su Indeks i Zajednički okvir  alati koji će se upotrebljavati za identifikaciju problema u pravosuđu, te će se „VSTV spremnije uhvatiti ukoštac s preprekama s kojima će se suočiti".

Putem Indeksa, u mjerenje efikasnosti pravosuđa uključit će se, dodaje, i percepcija javnosti uz dosadašnje nominalne pokazatelje ispunjenja norme i kvaliteta.

Zahvalnost za podršku u realizaciji ovih inicijativa uputio je Evropskoj uniji, narodima, Norveške, Švedske, Švajcarske, Holandije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

U okviru USAID-ovog MEASURE BiH projekta razvijen je Indeks efektivnosti pravosuđa u BiH, koji će se, istakla je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, baviti brojem slučajeva, njihovim opterećenjem i radom na tim slučajevima.

Nada se da će javnost koristiti sve ove procese da bi tražili odgovornost od svojih vlasti jer će im biti dostupne sve informacije pošto je transparentnost jedan od najvažnijih ciljeva pravosudnog sistema.  

Zajednički okvir za procjenu upotrebljavat će se u Sekretarijatu VSTV-a BiH putem projekta „Podrška Sekretarijatu VSTV-a , koji finansira britanska ambasada.

To će, kako kaže britanski ambasador u BiH Edward Ferguson, omogućiti Sekretarijatu da što bolje obuči svoje osoblje da može efikasnije raditi, uključujući menadžment i upravljanje javnim novcem i fondovima. Na taj način Sekretarijat će raditi po najnovijim evropskim standardima.

Među brojnim izazovima na evropskom putu neopohodno je nastaviti reformu u oblasti zakonodavstva koja će biti usmjerena na očuvanje i dalje jačanje nezavisnosti pravosuđa, poručeno je na predstavljanju inicijativa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti