Predstavljen priručnik "Priprema mladih za tržište rada"

04.06.2016. 08:35 / Izvor: Fena
Predstavljen priručnik 'Priprema mladih za tržište rada'

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo podržali su izradu priručnika "Priprema mladih za tržište rada".

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo podržali su izradu priručnika "Priprema mladih za tržište rada".

Priručnik je predstavljen danas, a u njegovoj izradi učestvovali su predstavnici KJU "Porodično savjetovalište", JU "Služba za zapošljavanje" KS, Omladinske informativne agencije BiH "Munja inkubator" i JU "Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti" Sarajevo.

Po riječima direktora Porodičnog savjetovališta Senada Alića priručnik predstavlja spoj institucionalnih iskustava čiji je cilj dati doprinos većem zapošljavanju mladih.

- Istraživanjima koja smo provodili, kao i komunikacijom s mladima, uvidjeli smo potrebu za izradom takvog priručnika, s obzirom na to da je zapošljavanje isticano kao jedan od najvećih problema mladih. Okupili smo stručnjake koji bi mogli dati adekvatne odgovore na njihove probleme i potrebe, te smo izradili ovaj priručnik - izjavio je direktor Alić.

Po njegovim riječima, priručnik daje smjernice profesionalcima koji rade sa mladima na poticanju njihovog zapošljavanja.

Direktor Službe za zapošljavanje KS Igor Kamočaji istakao je da će priručnik biti osnova i dobar alat za rad savjetodavcima i uposlenicima te ustanove, koji provode proces profesionalne orijentacije.

Direktor Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo Suad Alić kazao je da škole moraju voditi računa o  budućnosti i zapošljavanju učenika.

- Poduzetnost učenika treba razvijati prije nego završe školovanje, a naša škola im u tome puno pomaže i to kroz realizaciju praktične nastave za sve smjerove - naglasio je Alić. Pohvalio je sudjelovanje brojnih institucija u izradi tog priručnika.

Ukupno je odštampano 1.000 priručnika, koji će biti distribuirani svim srednjim školama na području KS. Njihov sadržaj će biti dostupan i na web stranici Porodičnog savjetovališta, saopćeno je iz Press službe KS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti