Predstavljen sistem koordinacije procesa evropskih integracija u BiH

26.09.2016. 16:11 / Izvor: Fena
Predstavljen sistem koordinacije procesa evropskih integracija u BiH

Vlada RS imenovala je i 33 radne grupe za europske integracije u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH ispred institucija RS.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, organizovalo je danas, 23.09.2016.godine, u Konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, prezentaciju Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Pomoćnik ministra za evropske integracije Radmila Dragišić naglasila je da je Vlada Republike Srpske još 1. septembra ove godine imenovala stalnog člana Komisije za evropske integracije u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH ispred Republike Srpske, koji inače djeluje u svojstvu predstavnika Vlade Republike Srpske zaduženog za poslove koordinacije procesa evropskih integracija.

"Vlada Republike Srpske imenovala je i 33 radne grupe za evropske integracije u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH ispred institucija Republike Srpske. Očekujemo da će i djelovanja drugih nivoa vlasti u BiH biti usmjerena na blagovremeno formiranje struktura predviđenih usaglašenim sistemom koordinacije", rekla je pomoćnik ministra za evropske integracije Radmila Dragišić.

Aktivnosti Ministarstva o izradi Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu za članstvo su počele, a na osnovu pripremljene Metodologije posredstvom koje je uređen način na koji republički organi uprave i ostale nadležne institucije Republike Srpske i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, u pisanoj formi izrađuju odgovore na postavljena pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i način koordinacije, komunikacije i postupanja svih učesnika u pripremi odgovora, opšti principi, specifična pravila, te struktura, stil, jezik i forma informacija, a u cilju obezbjeđenja jednoobraznosti i konzistentnosti prilikom izrade i usaglašavanja odgovora na pitanja iz Upitnika.

"Suštinski, nadležne institucije Republike Srpske započele su izradu odgovora na potencijalna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, koja su identifikovana na osnovu pitanja iz Upitnika susjednih zemalja. Predmetne aktivnosti su u završnoj fazi i objedinjeni odgovori na potencijalna pitanja trebalo bi da budu dostavljeni Vladi Republike Srpske u oktobru mjesecu. Ovo svojevrsno preliminarno odgovaranje na potencijalna pitanja iz Upitnika karakteristično je za sve zemlje susjedstva i provodi se u cilju što efikasnije izrade odgovora na oficijelni Upitnik koji dostaviti Evropska komisije", objasnila je pomoćnik ministra za evropske integracije Radmila Dragišić.

Prezentaciji je prisustvovalo oko 150 državnih službenika koji će biti uključeni u proces aktivnosti u okviru sistema koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti