Predstavljeni načini rješavanja problema naplate komunalnih usluga u KS

17.03.2017. 08:34 / Izvor: Fena
Predstavljeni načini rješavanja problema naplate komunalnih usluga u KS

Predstavnici EOS grupe su predložili i svoju inicijativu za sudjelovanje u realizaciji mjera iz plana.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao je s predstavnicima EOS grupe Mirjanom Vuković i Petrom Mrkonjićem o rješavanju problema naplate komunalnih usluga, kroz realizaciju pojedinih mjera iz Akcionog plana mjera i aktivnosti za unapređenje naplate komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo.

Ministar Nenadić je predstavnike ove grupe upoznao sa rezultatima prošlosedmičnog sastanka na kojem je prezentiran i usaglašen pomenuti plan.

Predstavnici EOS grupe su predložili i svoju inicijativu za sudjelovanje u realizaciji mjera iz tog plana, što bi za njih, kako su istakli, bilo širenje njihovih poslovnih ideja i kapaciteta. Iznijeli su i svoj prijedlog za saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo vezan za rješavanje jednog od njenih najvećih problema, a koji se upravo tiču naplate komunalnih usluga.

Nenadić je iskazao interes za buduću saradnju u okviru realizacije mjere iz pomenutog plana koja podrazumijeva alternativno rješavanje sporova, kroz različite oblike medijacije, posredovanja u naplati i slično.

Kako su se pitanja koja su predstavnici ove grupe postavili Nenadiću više odnosila na poslovanje komunalnih javnih preduzeća, on je predložio da ova grupa ubrzo organizira prezentaciju kojoj bi prisustvovali, pored resornih ministara pravde i uprave te komunalne privrede i infrastrukture, i zainteresirani predstavnici javnih komunalnih preduzeća, a sve u cilju eventualnog prepoznavanja mogućih oblika buduće saradnje.

 "S obzirom da vaša kompanija tržišno posluje, želim vam skrenuti pažnju da ukoliko se ovaj vid saradnje bude smatrao interesantnim Vladi i preduzećima, čitav postupak njenog eventualnog ostvarenja podrazumijeva i obaveznu primjenu Zakona o javnim nabavkama i drugih važećih propisa u KS i BiH", naglasio je Nenadić.

EOS je međunarodna referentna grupacija koja pruža usluge naplate potraživanja u ime i za račun klijenta, kao i otkupa potraživanja tamo gdje je to zakonima dozvoljeno. Radi se o velikoj internacionalnoj kompaniji koja djeluje u 28 zemalja svijeta, a uspješno posluje i u našoj zemlji, putem svog predstavništva EOS Matrix d.o.o. Sarajevo, u kojoj su tokom 2015. i 2016. godine naplatili potraživanja u iznosu od 10 miliona KM, saopćeno je iz Press službe KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti