Predstavnički dom od Hrvatske i EU traži obustavu gradnje Pelješkog mosta

08.09.2017. 09:18 / Izvor: Federalna.ba
Predstavnički dom od Hrvatske i EU traži obustavu gradnje Pelješkog mosta

Traže i uključenje u razgovore s BiH u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, njih 24, potpisali su jučer Deklaraciju kojom traže od Republike Hrvatske i Evropske unije da obustavi gradnju Pelješkog mosta te da se uključe u razgovore s BiH u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru.

Pozvali su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Hrvatskom, odnosno EU, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru.

"To uključuje donošenje posebnog zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura pred međunarodnim pravosudnim instancama", stoji u Deklaraciji.

Ukazali su Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji, na potrebu dosljedne primjene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava BiH na moru, a pozvali su i sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović rekao je da priča u BiH o Pelješkom  mostu u  Hrvatskoj nikoga ne dotiče, a da će posljedice imati samo BiH.

"Treba li da pravimo ispade da građani BiH još 10 godina ispaštaju? Hrvatska i EU imaju pravo da povežu svoju teritoriju", rekao je Prodanović prilikom rasprave o Izvještaju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta.

On je Deklaraciju, kojom se od Hrvatske traži da obustavi gradnju Pelješkog mosta ocjenio kao licitiranje - "ko je za BiH".

Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović tvrdi da će retorika o Pelješkom mostu BiH vratiti nazad.

"Ovaj problem može se riješiti samo dogovorom, ali niko se ne dogovara. Sve se dešava mimo sistema. Ako ovako budemo radili nećemo riješiti problem", rekao je Ahmetović.

Prema njegovom mišljenju, ima načina da budu zaštićeni interesi BiH, ali bi to trebalo da bude prevashodni cilj onih koji su na vlasti.

"Vijeće ministara BiH nema stav o ovom pitanju. U BiH nema niko kredibilan da brani prava BiH u Briselu", ocijenio je Ahmetović.

On je rekao da je potpisao Deklaraciju, koju su potpisala još 23 poslanika, da ga ne bi proglasili izdajnikom, iako to, kao i neke druge stvari, nisu način kako će biti riješeno to pitanje.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković smatra da predlaganje ovakvih deklaracija, koje rješavaju samo jedan problem, vode u dalji sukob.

"Kakve god zaključke donijeli, nećemo uvjeriti Hrvatsku da ne gradi Pelješki most", naglasio je Novaković.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Niko Lozančić rekao je da Hrvatska ne gradi zid - nego most.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a smatra da je upravo suprotno - da se gradnjom Pelješkog mosta BiH dovodi u izloaciju.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA pozvao je Hrvatsku i EU da pitanje izgradnje Pelješkog mosta bude riješeno određivanjem i uređenjem granice između BiH i Hrvatske.

On smatra da gradnja mosta onemogućava pristup BiH otvorenom moru, kako to garantuju međunarodne konvencije, odnosno da se time zagrađuje BiH.

Nekadašnji član Predsjedništva BiH, a sadašnji DF-ov poslanik Željko Komšić, uz napomenu da su jedine institucije nadležne po Ustavu za ovo pitanje Predsjedništvo, Vijeće ministara te PSBiH, podsjeća na sadržaj i značaj njihove odluke o izgradnji Pelješkog mosta od prije 11 godina: «Jedina formalna odluka koju imate je odluka tadašnjeg saziva Predsjedništva koja nikad nije stavljena van snage i nije nikad mijenjana - dakle, ona i danas proizvodi svoja pravna dejstva»

U SBB-u i SDP-u misle da pitanje gradnje tog mosta treba rješavati isključivo struka.

"I to na tehničkom nivou, a ne davanjem politički motiviranih izjava i vođenjem predizborne kampanje na ovom pitanju", ističe predsjednik Kluba SDP Saša Magazinović

I predsjednik Kluba SBB-a Mirsad Đonlagić smatra da to treba da rade stručnjaci: "Meni su potpuno jasna dva temeljna principa - BiH ima pravo da ima nesmetan prolaz prema otvorenom moru, a Hrvatska ima pravo povezati teritoriju."

Što se SNSD-a tiče, čiji su poslanici jutros i zvanično podnijeli ostavke na rad u svim komisijama državnog parlamenta, ovo je bila još jedna prilika za kritiku vlasti.

"Imamo situaciju da bošnjački političari iznose neke stavove van zemlje zloupotrebljavajući pozicije, a da ministri koji dolaze iz hrvatskog naroda imaju drugačiji stav, dok sjede u istom organu. To dovoljno govori o situaciji u kojoj se nalaze institucije", naglašava Staša Košarac, predsjednik Kluba SNSD-a.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je prekinuta kao i sjednica, koja bi trebalo da bude nastavljena u srijedu, 13. septembra, u 10 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti