Prekinuta hitna sjednica o popisu stanovništva

31.05.2016. 08:06 / Izvor: Federalna.ba
Prekinuta hitna sjednica o popisu stanovništva

Vijeće ministara zaduženo je da informaciju o odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka dostavi u roku od 10 dana.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećena popisu stanovništva je prekinuta i bit će nastavljena kada bude dobijena informacija Vijeća ministara BiH u vezi sa Odlukom o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Predstavnički dom usvojio je ovaj zaključak na prijedlog Proširenog kolegij.

Vijeće ministara zadužen je da informaciju o odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stavova u BiH 2013. godine dostavi u roku od 10 dana.

Sjednica je sazvana na zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a, koji Odluku smatraju nezakonitom, jer predviđa da će podaci u oko 190 hiljada popisnica biti tretirani kao rezidentni stanovnici.

Razlog za hitno zasjedanje državnog Parlamenta je SNSD-ova tvrdnja o nezakonitoj odluci o jedinstvenoj metodologiji obrade popisnih podataka. Stav stranaka iz RS-a ovaj put je jedinstven, a u SNSD-u ne kriju svoj krajnji cilj.

"Mi ćemo od Vijeća ministara BiH tražiti da stavi van snage odluku, a parlament je najveći zakonodavni organ koji donosi odluku ko šta treba da uradi", ističe SNSD-ova Dušanka Majkić.

SDS-ova Aleksandra Pandurević navodi kako je činjenica je da je ovdje prekršen Zakon o popisu stanovništva

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić to negira te poručuje: “Jedan od standarda kojih se mi moramo držati jeste da budemo nezavisni od politike i to je naša obaveza”.

HDZ-ova Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH, negirala je i SNSD-ovu tvrdnju da je takva odluka o popisu zapravo trgovina HDZ-a BiH za ustupak SDA vezan za igre na sreću.

U sučeljavanju stavova da li je razlog njenog sazivanja opravdan, čula su se dijametralna mišljenja, baš kako je i upozoravano.

"Sve je pripremljeno ne bi li povodom ove tačke dnevnog reda došlo do festivala uvreda, optužbi i brojanja krvnih zrnaca u ovoj zemlji", tvrdi zastupnik SDP-a Denis Bećirović.

Većina u proširenom kolegiju je na kraju odlučila sačekati izjašnjenje Vijeća ministara BiH.

Kako je poručio SDA-ov Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH, nijedna institucija, a pogotovo parlament, ne može da dovodi u pitanje odluke Agencije za statistiku BiH.

"Kada u jednoj ravnopravnoj parlamentarnoj raspravi politički predstavnici iz jednog dijela BiH izraze svoj negativan stav, svi zajedno, da bi bila jasna poruka onom drugom dijelu BiH, potrebno je sjesti i razgovarati da se vidi šta su to manjkavosti", zaključuje Staša Košarac, predsjednik Kluba SNSD-a.

A što se objave popisnih podataka tiče, uključujući i 190 hiljada popisnica o rezidentnim stanovnicima, iz Agencije poručuju da oni nastavljaju pripreme za objavu, te da za sve faze koje su urađene dosad imaju saglasnost i podršku IMO tima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti