Premijeri zemalja regije: Planiramo otvoriti 80.000 radnih mjesta

17.03.2017. 09:46 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Premijeri zemalja regije: Planiramo otvoriti 80.000 radnih mjesta

Ovakav rad stvorit će najmanje 80.000 radnih mjesta, istakao evropski komesar za proširenje nakon samita u Sarajevu.

Na samitu premijera zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu u četvrtak se razgovaralo o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnom povezivanju regije, očuvanju mira i stabilnosti, kao i daljnjoj saradnji u oblasti obrazovanja i unutar mladih ljudi kako bi se razbile predrasude, izjavio je domaćin sastanka, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

"Čuli smo brojne kvalitetne inicijative, kao što je jedinstveno tržište zapadnog Balkana", rekao je on, dodajući da se razgovaralo i formiranju raznih asocijacija i povezivanja, kao, naprimjer, u slučaju privrednika.

"To je stvaranje tržišta od 20 miliona stanovnika, koje bi bilo atraktivno domaćim i stranim investitorima."

Kreiranje ambijenta saradnje

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naveo je da se govorilo i o problemima te da su svi lideri istaknuli da su u potpunosti orijentirani na kreiranju ambijenta saradnje, međusobnog razumijevanja i uvažavanja te očuvanja mira.

"Naše inicijative djelimično su pretočene u zajedničku izjavu koja je usvojena. Naša poruka je jednostavna - želimo potpuno prisustvo evropske perspektive i evropskih predstavnika i veći obim investicija. Sami smo rekli koje projekte treba realizirati, svaka zemlja pojedinačno, a na Evropskoj uniji je da nam pomogne u realizaciji i da time napravimo bitan iskorak ka daljoj fazi evropskih integracija", naveo je Zvizdić.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn zahvalio se premijerima koji su došli u Sarajevo, jer su, kako je kazao, premijeri zemalja zapadnog Balkana prvi put okupljeni s jedinstvenim ciljem.

"Ovakvi sastanci kao današnji samo su pokazatelj dobrih odnosa i siguran sam u napredak Bosne i Hercegovine. Slažem se s Denisom Zvizdićem, odnosno da je sadržina današnjeg sastanka bila ekonomski razvoj cijelog regiona. Na kontekstu inicijativa koje smo iznijeli danas na samitu ranije smo bili skeptični, ali mislim da ćemo u narednom periodu osigurati novih 80.000 radnih mjesta u regiji", kazao je Hahn.

Priprema za Berlinski proces

Premijeri država zapadnog Balkana održali su  sastanak u sklopu priprema za predstojeći, četvrti samit Berlinskog procesa, koji će ove godine u julu biti održan u Trstu.

Sastanku su prisustvovali premijeri Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, komesar Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Zvizdić je na sastanku naglasio da sve zemlje regije optimistično koračaju i ispunjavaju uvjete koje su pred njima na putu evropskih integracija.

Naglasio je da od izuzetne važnosti Berlinski proces, jer je to ubrzanje na putu EU, podsjećajući da put zemalja Balkana prema EU ne znači samo preuzimanje pravne stečevine, pristup fondovima i poboljšanje ekonomskog razvoja, za ove zemlje to znači stabilnost, mir i sigurnost.

Podsjetio je da je za Bosnu i Hercegovinu prošla godina bila najuspješnija godina kada je u pitanju njen put ka EU, jer je u toj godini prihvaćena aplikacija za članstvo, a Evropska komisija uručila je bh. institucijama Upitnik, što je jedna od najsloženijih faza u priključenju EU.

Podvukao je da će Bosna i Hercegovina nastaviti voditi konstruktivnu regionalnu politiku u cilju rada na projektima od značaja za zemlje zapadnog Balkana, a današnji sastanak to potvrđuje, odnosno potvrđuje zajedničku opredijeljenost za rad na regionalnoj saradnji.

Identificirao je da sve zemlje imaju slične probleme, poput nezaposlenosti, posebno mladih, ekstremizma i korupcije.

'Lijepo se ispričamo, a poslije svađamo'

Dobro je što će predsjednici vlada na samitu donijeti još jednu deklaraciju, ali se pribojavam da će nakon samita opet početi svađe i sukobi, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, te u obraćanju na samitu zamolio domaćine da ne nazivaju sve prisutne državama, jer ni on to ne radi.

"U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje", rekao je Vučić nakon što je Isa Mustafa predstavljen kao predstavnik države Kosovo, iako nigdje nisu istaknuti simboli ni zastava Kosova.

Vučić je kazao da su njihovi odnosi na skupovima dobri, jer, kako je primijetio, tada se priča o ekonomiji, ali je dodao da kada se takvi skupovi završe, kreće priča isključivo o politici, ili, dodao je "ne pričamo uopšte".

Dodao je da svi u regiji "verujemo u EU perspektivu, da se nadamo, ali i da u Srbiji više niko ne pominje datume, a da mu se čini da je tako i u mnogim drugim zemljama Zapadnog Balkana".

"Voleo bih da je evropska perspektiva nešto jasnija", rekao je Vučić, dodajući da Srbija želi regiju vidjeti kao jedinstven prostor, iako, primijetio je, neki drugi to ne žele.

Izgradnja autoputeva

U Sarajevo su u srijedu navečer odvojeno stigli premijeri Mustafa i Vučić.

Dolazak kosovskog premijera prošao je bez publiciteta, dok je Vučićev dolazak privukao pažnju medija nakon napisa u Srbiji da bi se u Sarajevu mogao dogoditi incident sličan onom u Potočarima kod Srebrenice 2015. godine.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u srijedu je, prilikom dočeka premijera Srbije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kazao kako dolazak šefa Vlade Srbije u ovom trenutku ima ogroman značaj za daljnji razvoj odnosa između dviju država.

Vučić je u srijedu navečer istakao kako je važno razgovarati, "jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno".

"Što se tiče sutrašnjeg dana [četvrtak], razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče [utorak] razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, gde idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo prvi put imati značajnije rezultate", kazao je on.

Istakao je kako je za Srbiju važna izgradnja autoputeva, o čemu postoje zajedničke ideje sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, ali i o putu Niš – Priština – Drač.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti