Prijedlog zakona o turizmu KS-a upućen u skupštinsku proceduru

15.04.2016. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Prijedlog zakona o turizmu KS-a upućen u skupštinsku proceduru

Uređenje oblasti turizma spada u zajedničku nadležnost Federacije Bosne i Hercegovine i kantona, i s obzirom na to da federalni Zakon o turističkoj djelatnosti nije tretirao nadležnost kantona, ukazala se potreba da Kanton Sarajevo s određenim specifičnostima zakonski uredi ovu djelatnost.

Okončanjem javne rasprave koja je uslijedila nakon što je Skupština Kantona Sarajevo u decembru 2015. godine donijela nacrt zakona, Vlada KS-a utvrdila je Prijedlog zakona o turizmu Kantona Sarajevo koji će se naći na sjednici Skupštine zakazanoj za 27. april.

Uređenje oblasti turizma spada u zajedničku nadležnost Federacije Bosne i Hercegovine i kantona, i s obzirom na to da federalni Zakon o turističkoj djelatnosti nije tretirao nadležnost kantona, ukazala se potreba da Kanton Sarajevo s određenim specifičnostima zakonski uredi ovu djelatnost, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Ministarstvo privrede, kao nosilac pripreme ovog Zakona, ističe da će donošenje ovog zakona doprinijeti bržem razvoju turizma kroz podizanje kvalitete turističke ponude, da će osigurati bolji inspekcijski nadzor ove oblasti te ustanoviti svrsishodno trošenje sredstava u ovoj privrednoj grani. Zakon će suzbiti i smanjiti sivu ekonomiju u ovoj oblasti, dati bolju zaštitu korisnicima turističkih usluga, povećati budžetske i vanbudžetske prihode, zaštititi tržišno natjecanje i doprinijeti većoj  profesionalizaciji djelatnosti.

Zakon predviđa donošenje planskih dokumenata u ovoj oblasti - strategije razvoja turizma, marketing plana turizma, plana njegove promocije kao i strategije razvoja turizma jedinica lokalne samouprave. Definiše obuhvat turističke usluge, njene subjekte, putničke agencije, njihove usluge i minimalne tehničke uslove, jamčevine za aranžmane i potvrde o njihovom osiguranju. Propisuje načine izdavanja licenci za obavljanje djelatnosti, ulogu i uslove za obavljanje poslova turističkih vodiča, uređuje oblast seoskog turizma.

Također, reguliše okvire turističke djelatnosti na području Kantona, kao i osnivanje i rad turističkih zajednica. U zakonu su propisani ciljevi osnivanja, njena djelatnost i zadaci, pravni status, javnost rada, organi upravljanja, finansiranje i prihodi boravišne takse i način plaćanja, način prijave i odjave turista, način korištenja i raspoređivanja boravišne takse, obaveza Turističke zajednice da djeluje po zakonima u oblasti javnih nabavki. Zakon predviđa ostvarivanje nadzora nad radom kao i kaznene odredbe u slučajevima kršenja ovoga Zakona, saopćeno je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti