Primjedbe šumara i drvoprerađivača na Nacrt zakona o šumama FBiH

27.01.2017. 08:36 / Izvor: Fena
Primjedbe šumara i drvoprerađivača na Nacrt zakona o šumama FBiH

Hodžić je naveo da struka može ponuditi bolja rješenja, ali da zasada resorno ministarstvo nije uvažilo njihove prijedloge.

Šumari i drvoprerađivači imaju brojne primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o šumama FBiH - rečeno je jučer na sastanku Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore FBiH koji je održan u Sarajevu.

Predsjednik Grupacije Ante Begić izjavio je da su resornom ministarstvu uputili primjedbe na predviđeni tekst zakona koje su se uglavnom odnosile na preveliko finansijsko opterećenje za preduzeća u šumarstvu, prekomplikovane procedure planiranja u šumarstvu, te na netransparentno trošenje sredstava prikupljenih za općekorisne funkcije šuma.

Ustvrdio je da nacrt predviđa i smanjenje broja radnika u šumarstvu koje bi po nekim procjenama moglo značiti gubitak oko 2.000 radnih mjesta u tom sektoru.

Predsjednik Skupštine Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH Refik Hodžić rekao je da nacrt ne nudi adekvatna rješenja za gazdovanje i korištenje šuma, te da je neprovodiv i kontradiktoran.

Smatra da nacrt ne nudi rješenja za obnovu šuma što vodi njihovom gubitku, kao i da je u prvi plan stavljeno pitanje naknada za lokalne zajednice i kaznene odredbe koje nisu u skladu s krivičnim zakonom.

Hodžić je naveo da struka može ponuditi bolja rješenja, ali da zasada resorno ministarstvo nije uvažilo njihove prijedloge.

Na sastanku je još jednom naglašena potreba destimulacija izvoza sirovine iz Bosne i Hercegovine, kad je drvo u pitanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti