Priprema prioritetnog akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije

10.03.2017. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Priprema prioritetnog akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije

Vlada Federacije BiH je prihvatila informaciju o inicijativi za izradu njenog proritetnog Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, prihvatila informaciju o inicijativi za izradu njenog proritetnog Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Federalno ministarstvo trgovine zaduženo je da, u periodu od 90 dana, u saradnji sa Uredom premijera FBiH, federalnim ministarstvima finansija, rada i socijalne politike i pravde, Poreznom upravom FBiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, pripremi prijedlog prioritetnog Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije. Ovim dokumentom trebaju da budu identificirane prioritetne kratkoročne aktivnosti koje je neophodno provesti u cilju smanjenja sive ekonomije u Federaciji BiH, posebno u sektorima građevinarstva, turizma i ugostiteljstva i trgovine.

Federalno ministarstvo trgovine zaduženo je i da u pripremi prioritetnog Akcionog plana obavi konsultacije u okviru nadležnih institucija Vlade Republike Srpske, kao i sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, kako bi u ovaj plan bile uvrštene aktivnosti čiju će provedbu biti neophodno koordinirati s Vladom Republike Srpske i nadležnim državnim institucijama.

Tokom pripreme prioritetnog Akcionog plana Federalno ministarstvo trgovine će konsultirati i međunarodne finansijske institucije, USAID i druge međunarodne agencije, Udruženje poslodavaca FBiH, predstavnike relevantnih industrija, kao i sindikalne i nevladine organizacije koje su aktivne u ovoj oblasti.

Na inicijativu Vlade Federacije BiH, ovo pitanje je bilo na dnevnom red zajedničke sjednice entitetskih vlada, održane jučer u Banjoj Luci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti