Pripremaju se tenderi za projekt 'Upravljanje slivom rijeke Drine'

08.02.2017. 12:39 / Izvor: Akta.ba
Pripremaju se tenderi za projekt 'Upravljanje slivom rijeke Drine'

BiH, Srbija i Crna Gora su za ovaj projekt dobile grant sredstva Globalnog fonda za životnu sredinu i Specijalnog fonda za klimatske promjene u iznosu od 8.732 mil. dolara.

BiH, Srbija i Crna Gora su dobile grant sredstva Globalnog fonda za životnu sredinu i Specijalnog fonda za klimatske promjene u iznosu od 8.732 millijuna dolara za financiranje projekta ''Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu'', te ova sredstva namjeravaju upotrijebiti za robe, radove i konzultantske usluga koje će se ugovarati u sklopu ovog projekta.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je jučer objavilo opću obavijest o nabavi koja će se odnositi na tri komponente ovog projekta.

Iz Ministarstva navode da sve zainteresirane kompanije mogu izraziti interes za projekat, te da će one koje se budu javile biti naknadno obaviještene o raspisanim međunarodnim tenderima.

Cilj projekta je unaprijediti mehanizme i kapacitete zemalja Projekta za planiranje i upravljanje slivom rijeke Drine (DBR ) koji uključuje prilagodbu klimatskim promjenama. Projekt će uključivati tri komponente.

Prva komponenta je multidržava suradnja u upravljanju rijekom Drinom koja bi trebala doprinijeti boljem upravljanju slivom rijeke Drine. Poduprijet će aktivnosti kao što su izrada strateškog akcijskog plana (SAP) za upravljanje slivom rijeke Drine na temelju in-depth prekogranične dijagnostike i analiza. Radit će se i na pripremi hidrauličkih i hidroloških modela za DRB s višenamjenskom optimizacijom rada kao i priprema DRB studija o  vodnim resursima te izrada studija analize zagađenja sliva ove rijeke.

Što se tiče komponente dva kroz nju će se raditi pilot investicije za integralno upravljanje slivom rijeke Drine uključujući upravljanje sušama i poplavama kao i otpornosti na klimatske promjene. Kroz ovu komponentu će biti podržana bolja pripremljenost na prijetnje od poplava i suša kroz sudjelovanje lokalne zajednice i kao podršku pilot projektnih investicija koje smanjuju negativne utjecaje klimatskih promjena u zemljama u sklopu ovog projekta.

Ova komponenta također će pridonijeti jačanju četiri nacionalna hidrometeorološka servisa kroz modernizaciju opreme, uključujući sustav sustav hidro-meteorološke prognoze i razvoj protokola za poboljšanje hidrometeoroloških razmjena podataka među zemljama Dunavskog sliva.

Projekt će kroz komponentu tri raditi na upravljanju projektima, te njihovom praćenju, evaluaciji i reviziji. Nabava za Projekt će se provoditi u skladu sa smjernicama Svjetske banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti