Privredna komora i Služba za zapošljavanje potpisale sporazum o saradnji

19.11.2015. 13:53 / Izvor: Fena
Privredna komora i Služba za zapošljavanje potpisale sporazum o saradnji

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo i direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji danas su potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji.

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo i direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji danas su potpisali Sporazum o  međusobnoj saradnji, čiji je cilj smanjenje broja nezaposlenih, rješavanje problema u oblasti zapošljavanja i ekonomski oporavak i razvoj KS-a.

"Sporazum nas obavezuje na određene zadatke, ali i ciljeve u vremenu koje je pred nama. Naši najznačajniji zadaci, propisani ovim sporazumom, su:  pokretanje aktivnosti u projektima zapošljavanja, kreiranje studija izvodljivosti razvoja poslovanja, inovacije, razvoj tržišta rada, priprema projekata i apliciranje na dostupne strane i domaće fondove u svrhu realizacije zajedničkih projekata",  izjavio je Kamočaji. 

Posebno je istakao njihov zajednički cilj na izradi i poboljšanju  obrazovnih programa koji će  biti strateški, operativni i usklađeni sa potrebama tržišta rada u KS-u. Upravo zbog toga, Sporazumom su predvidjeli i jačanje Centra za edukaciju i informatičke poslove kao i uspostavljanje zajedničkih timova s ciljem jačanja programa prekvalifikacije, dokvalifikacije i dodatne obuke, te sticanje praktičnih iskustava i najnovijih znanja potrebnih u privredi KS-a.

"S obzirom na to da je Služba za zapošljavanje nadležna, pored ostalog i za provodbu programa profesionalne orijentacije, obuke i prekvalifikacije, dokvalifikacije nezaposlenih osoba, a  Privredna komora KS-a, između ostalog, za utvrđivanja makro razvojne politike i edukaciju kadrova u privredi, ovaj sporazum će, nadam se, biti dodatni vjetar u leđa ekonomskom oporavku našeg kantona", dodao je Kamočaji.

Naveo je  podatak da  je na evidenciji Službe nešto više od  73.000 nezaposlenih, od čega je  61 posto žena,  a mladih do 35 godina starosti 31.940.

Grebo je kazao da Komora i Služba za zapošljavanje godinama dobro sarađuju, te da očekuju da će potpisivanje ovog sporazuma podstaći i druge aktere da im se pridruže i daju svoj doprinos u rješavanju problema zapošljavanja.

"Neophodno je u svim strateškim dokumentima koje trebamo napraviti do 2020. godine kao nacionalni i prioritetni cilj odrediti zapošljavanje", istakao je Grebo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti