Privredna komora RS spremna odgovoriti na pitanja iz upitnika EK

28.11.2016. 14:02 / Izvor: Fena
Privredna komora RS spremna odgovoriti na pitanja iz upitnika EK

Jedna od neophodnih aktivnosti koje je potrebno realizovati  jeste i reforma obrazovnog sistema, koji mora biti prilagođen potrebama privrede.

Privredna komora Republike Srpske, u saradnji s ostalim nadležnim entitetskim institucijama, odgovorit će na sva pitanja koja će se odnositi na sektor entitetske privrede u Upitniku Evropske komisije, koji će BiH dobiti 9. decembra.

U Komori su već aktivno uključeni od Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a u vezi s pripremom odgovora na dio upitnika Evropske komisije u Poglavljima 20 - k, potvrdio je Feni Vladimir Blagojević, službenik za odnose s javnošću u Privrednoj komori Republike Srpske.

Napominje da su i prije upitnika jačali svoje, ali i kapacitete privrednih društava, posebno  saradnjom s komorama iz okruženja, kao što su komore Hrvatske i Slovenije.

"Ali, i dalje moramo raditi na jačanju kapaciteta i institucija i privrednika u RS-u", dodao je.

"Skeniranje stanja u privredi je konstantan proces i tu su promjene jako česte", ističe Blagojević.

Jedna od neophodnih aktivnosti koje je potrebno realizovati  jeste i reforma obrazovnog sistema, koji mora biti prilagođen potrebama privrede, naveo je Blagojević.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn će 9. decembra predati predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije.

Taj dokument Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti