Privrednici u BiH zabrinuti: Od sutra stupa na snagu adaptirani SSP sa EU

31.01.2017. 08:18 / Izvor: RTRS
Privrednici u BiH zabrinuti: Od sutra stupa na snagu adaptirani SSP sa EU

Šta će biti s proizvodnjom i hoće li izgubiti tržišnu utakmicu od evropskih poljoprivrednika?

Adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU 1. februara stupiće na snagu. Domaći poljoprivrednici zabrinuti dočekuju ovaj dan.

Šta će biti s proizvodnjom i hoće li izgubiti tržišnu utakmicu od evropskih poljoprivrednika, samo su neka od pitanja od kojih zavisi opstanak domaće proizvodnje.

Nebojša Đokić farmer iz Bijeljine ima 140 krava. Na njegovoj farmi dnevno bude proizvedeno oko 1.200 litara mlijeka. Plaši se da će uvoz mlijeka iz EU bez carine od 1. febrauara ugroziti njegovu proizvodnju.

"Za sada ne planiram proširenje jer je situacija ovakva kakva jeste sa mlijekom", zabrinut je Nebojša.

Slični problemi muče i voćare. Mišljenja su da im primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU neće dobro donijeti. Domaći proizvođači smatraju da će, ne budu li uvedeni prelevmani i zaštitne mjere, to značiti kraj domaće poljoprivrede.

"Kada bi bar u vrijeme berbe 2-3 mjeseca ili četiri mjeseca uveli zaštitne mjere", predlaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udurženja voćara RS.

Vladimir Usorac, predsjednik Udurženja poljoprivrednika i mljekara, kažu da u EU svojim proizvođačima daju podsticaje.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da će se primjena adapitranog SSP-a različito odraziti na određene grane proizvodnje.

Tvrde da će nekim proizvođačima odgovarati, a drugima ne. Na udaru konkurencije iz EU biće mesna i mliječna industrija.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH:"U prvom redu udar će da osjete mljekare,j er su one pod nekom vrstom pritiska. Ove godine ovdje će se naći 4,5 miliona tona mlijeka na koje se neće plaćati carina i prelevman, i na BiH, a posebno na entitetima je da nađu način kako da pomognu domaćem mljekarskom sektoru da zadrži istu proizvodnju."

Poljoprivrednici smatraju da su tvrdnje ministra Šarovića da će određene koristi od SSP-a imati u sektoru vina, šećera i ribe paušalne i neutemeljene.

Dokaz za to je da dozvoljene kvote vina nikada nismo ni mogli izvesti, a nemamo nijednu šećeranu koja radi. U Ministarstvu poljoprivrede Srpske kažu - treba sačekati analize Svjetske banke, koje će biti završene u drugoj polovini februara.

"Onda ćemo dobiti pravu sliku i vidjeti u kom pravcu ići", kaže ministar Stevo Mirjanić.

Njemačka je ranije obećala pomoć zbog štete u poljoprivredi koja će biti posljedica SSP-a. Za sada je od Nijemaca izvjesna tehnička i logistička podrška.

Procjene iz Srpske su da će direktne štete od primjene adaptiranog SSPa biti veće od 220 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti