Problemi s projektom 'Plava voda' trebaju biti riješeni za 90 dana

04.02.2017. 09:56 / Izvor: Fena
Problemi s projektom 'Plava voda' trebaju biti riješeni za 90 dana

Nakon više pokušaja lokalne zajednice Zenice da se dobiju garancije za aktiviranje kreditnih sredstava, Vlada ZDK-a je odbila da odobri garancije po hitnom postupku dok ne budu ispunjeni svi uvjeti.

Na sastanku predstavnika Vlade ZDK-a, Gradske uprave Zenice, Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, Javnog preduzeća "Plava voda" Travnik i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH sa čelnicima Zeničko-dobojskog kantona, koji je sazvala predsjedavajuća Skupštine ZDK-a Draženka Subašić, razgovarano je o hitnom načinu rješavanja problema u realizaciji projekta regionalnog vodovoda "Plava voda".

Tim projektom planiraju se u dužem periodu osigurati dovoljne količine pitke vode za Zenicu, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovaču, za šta su osigurana veća kreditna i donatorska sredstva. Da bi projekt krenuo u realizaciju neophodno je osigurati garancije za vraćanje kreditnih sredstava, jer to zahtijeva zakonska procedura o zaduživanju viših nivoa vlasti.

Nakon više pokušaja lokalne zajednice Zenice da se dobiju garancije za aktiviranje kreditnih sredstava, Vlada ZDK-a je u skladu sa zakonom odbila da odobri garancije po hitnom postupku dok ne budu ispunjeni svi uvjeti.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da se u narednih 90 dana intenzivira komunikacija između svih zainteresovanih subjekata i obave sve pripremne radnje, kojim će se osigurati svi neophodni dokumenti i tehnička dokumentacija da bi Vlada ZDK-a dala svoje mišljenje i odluku o davanju garancije za vraćanje kredita.

O svemu će se ponovno morati izjasniti Skupština Zeničko-dobojskog kantona, jer bi u slučaju odobrenja garancije za aktiviranje kreditnih sredstava u projektu "Plava voda" trebalo pripremiti i druge odluke iz nadležnosti tog zakonodavnog tijela i Vlade ZDK.

Na kraju sastanka, na kojem su ipak pronađene  mogućnosti za iznalaženje načina za sufinansiranje projekta Regionalnog vodovoda "Plava voda", predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Sanja Renić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zahvalili su sudionicima koji su dali doprinos za nastavak aktivnosti u realizaciji kapitalnog projekta za Federaciju Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti