Prodaju se GRAS-ovi tramvaji i autobusi radi naplate duga

17.01.2017. 12:28 / Izvor: N1
Prodaju se GRAS-ovi tramvaji i autobusi radi naplate duga

Ako ovom prodajom ne budu namirena potraživanja UNO će tražiti od suda zakazivanje novog ročišta.

Najveći dužnik po osnovu PDV-a trenutno je poduzeće GRAS s ukupnim dugom u iznosu od 19.610.578,50 KM. Od ovog iznosa na dug po prijedlogu za izvršenje 14. travnja 2015. godine odnosi se iznos od 8.533.654,10 KM, a ostatak na nova dugovanja i zatezne kamate.

S obzirom da obveznik nije podmirivao obveze po repogramu duga u ratama, kao ni obveze iz tekućih PDV prijava, Uprava za neizravno oporezivanje BiH je 10. travnja 2015. godine ukinula rješenje kojim je bilo odobreno plaćanje duga u ratama za spomenutog obveznika, te 14. travnja 2015. godine pokrenula izvršni postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Naime, prilikom odobravanja reprograma za plaćanje duga u ratama GRAS je Upravi za neizravno oporezivanje u zalog ponudio pokretnu imovinu (tramvaje i autobuse), gdje je UNO u registru zaloga upisala založno pravo, te je pokrenula izvršni postupak pred nadležnim sudom.

Ranija licitacija na kojoj je trebala biti održana prodaja imovine predozeća GRAS d.o.o. Sarajevo odgođena na zahtjev Vlade Sarajevske županije, kao većinskog vlasnika ove tvrtke, da se dadne dodatni rok od dva mjeseca kako bi se pribavila kreditna sredstva za plaćanje duga po osnovu PDV-a, javlja N1.

S obzirom da su spomenuta dva mjeseca prošla te da se nije riješilo pitanje duga UNO je opet pred nadležnim sudom pokrenula izvršni postupak za prodaju imovine dane u zalog prilikom sklapanja Ugovora o reprogramu duga i taj process je u tijeku.

Međutim, kako dug tvrtke GRAS d.o.o. iz dana u dan raste Grupa za prinudnu naplatu UNO u Regionalnom centru Sarajevo u skladu sa Zakonom o postupku prinudne naplate poduzima sve daljnje korake za naplatu dugovanje.

Tako je kod spomenutog obveznika UNO u nekoliko navrata zaplijenila novac na računu banke u iznosu od nekoliko stotina tisuća KM, te je izvršila i blokadu 12 tramavaja koji ranije nisu bili upisani kao založno pravo u registru zaloga. Tako će UNO i u narednom razdoblju u skladu sa zakonskim okvirima koji definuraju postupak prinudne naplate uraditi sve korake u cilju naplate dugovanja.

Inače tvrtka GRAS d.o.o. prvi put je ušla u postupak prinudne naplate zbog neplaćanja PDV-a još 2008. godine.

Javna aukcija pokretnih stvari navedenog obveznika održat će se u srijedu, 18. siječnja 2017. godine u 12 sati u Općinskom sudu u Sarajevu.

Na prodaji će biti 36 vozila, od čega 8 tramvaja i 28 autobusa.

Ako ovom prodajom ne budu namirena potraživanja UNO će tražiti od suda zakazivanje novog ročišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti