Prodat proizvodni dio firme TTU u Tuzli

23.12.2016. 07:50 / Izvor: Fena

Zajednički su dio imovine kupili Elektroprivreda BiH i Rudnici mrkog uglja (RMU) Banovići.

Na petoj aukciji za oko šest miliona KM prodat je proizvodni dio firme TTU u Tuzli. Zajednički su dio imovine kupili Elektroprivreda BiH i Rudnici mrkog uglja (RMU) Banovići. Većinski vlasnik nove firme je Elektroprivreda u iznosu od 80 posto, dok će preostalih 20 posto pripasti Rudniku Banovići.

Stečajni upravnik TTU Tuzla Alisa Bijedić je kazala da je jedan od komentara u prethodnim razgovorima bio, u vezi s imovinom u ovom krugu, da će i TTU Energetik biti zainteresiran u nekom narednom periodu, ako bude potrebe, za dio imovine.

Predsjednik Sindikata TTU Tuzla Mehmed Terzić izrazio je zadovoljstvo zbog prodaje fabrike.

"Veoma mi je drago da je došao taj momenat da se proda fabrika jer dugo vremena vodimo jaku borbu po pitanju prodaje. Nije bilo konkurenata, bila je samo jedna koverta i toliko je usvojeno od komisije", kazao je.

Ovakav način rješavanja problema radnika TTU prošle godine je najavio federalni premijer Fadil Novalić, te rukovodstva RMU Banovići i Elektroprivrede. Podršku je dao kantonalni premijer Bego Gutić. Kako je najavljeno, nakon osnivanja firme, planirano je angažiranje do 65 radnika. Radnici TTU-a će imati prednost pri zapošljavanju.

"Ono što također očekujemo da što prije uprava TTU Energetika što prije raspište javne pozive za zaposlenike, da se što prije prime bivši zaposlenici TTU Tuzla u stečaju, koji su završili na birou i da se ispune određeni zahtjevi koji su postavljeni pred TTU Energetik", izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović.

U narednom periodu novi menadžment će provjeriti postojeće proizvodne kapacitete TTU-a. S aktivnom proizvodnjom krenut će u prvim mjesecima 2017. godine. Cilj je u periodu od pet godina osposobiti kompaniju da samostalno izlazi na tržište i prijavljuje se na tendere, da se nadoknadi izgubljeno vrijeme i kvalitet mašinske industrije u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti