Program ekonomskih reformi treba da prati entitetske mjere

11.08.2016. 13:50 / Izvor: Fena
Program ekonomskih reformi treba da prati entitetske mjere

Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas Informaciju o aktivnostima na izradi Programa ekonomskih reformi BiH.

Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas Informaciju o aktivnostima na izradi Programa ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2017-2019. godina.

Svim ministarstvima i institucijama tog bh. entiteta je naloženo da sve aktivnosti u vezi izrade ovog programa realizuju isključivo preko koordinatora za izradu Programa ekonomskih reformi u ime RS-a, saopćeno je iz entitetske vlade.

Na sjednici u Banjoj Luci Vlada RS-a je usvojila i Informaciju o Sporazumu o finansiranju za Interreg IPA trilateralni Program prekogranične saradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina–Crna Gora 2014-2020. godina.

Ovaj projakat se provodi u periodu 2014-2020. godine u okviru programa IPA II. Okvirni budžet programa iznosi 67.241.552 eura, s tim da ukupan doprinos EU iznosi 57.155.316 eura, a iznos predviđen za kofinansiranje 10.086.236 eura.

Programsko područje obuhvata 109 općina u BiH, Brčko Distrikt BiH, 12 županija u Hrvatskoj i 10 lokalnih zajednica u Crnoj Gori.

Osnovni cilj programa je jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja programskog područja kroz provođenje projekata i aktivnosti u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, zaštite životne sredine i obnovljive energije, turizma, kulturnog naslijeđa i unapređenja konkurentnosti i poslovnog okruženja.

Entitetska vlada je donijela i Odluku o prihvatanju zaduženja RS-a kod Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) po Programu razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, koje iznosi 4.680.000 eura.

Također, ovom odlukom prihvataju se i sredstva donacije IFAD-a, koja se odobravaju RS-u u iznosu od 200.000 eura. 

Cilj Programa razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima je smanjenje siromaštva, a koji bi se ostvario na način da se malim poljoprivrednim proizvođačima i drugim siromašnim kategorijama stanovništva u ruralnim područjima obezbijede sredstva za razvoj podsektora uzgoja voća i povrća, sakupljanje i preradu sekundarnih šumskih proizvoda, kao i razvoj drugih potencijalnih grana poljoprivrede, čime bi se omogućilo održivo unapređenje njihovog socioekonomskog statusa. 

Programom će biti obuhvaćeni siromašni, nekomercijalni poljoprivrednici koji još nisu povezani s tržištem. Aktivnosti će biti usmjerene na perspektivne i konkurentne lance vrijednosti, koji omogućavaju uspješno integrisanje malih poljoprivrednih proizvođača, žena i mladih u ruralnim područjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti