Projekt LIFE: Sastanak sa privrednicima o unapređenju poslovnog ambijenta

31.08.2016. 08:19 / Izvor: Akta.ba

U okviru LIFE Projekta, kojeg Kanton Sarajevo (KS) implementira u saradnji sa Grupacijom Svjetske banke i Britanskom ambasadom u BiH.

 

U okviru LIFE Projekta, kojeg Kanton Sarajevo (KS) implementira u saradnji sa Grupacijom Svjetske banke i Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, jučer su premijer KS Elmedin Konaković i ministri finansija, privrede i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Jasmin Halebić, Muharem Šabić i Čedomir Lukić održali prvi neposredni sastanak sa privrednicima, čija preduzeća posluju na području KS, na temu unapređenja poslovnog okruženja.

Kako je istakao premijer Konaković, sastanak je upriličen u svrhu jačanja saradnje Vlade KS sa privrednicima, izgradnje dugoročnog partnerstva i omogućavanja učešća privatnog sektora u procesu donošenja odluka koje su od značaja za privredu u KS.

"Vlada Kantona Sarajevo čini sve da stvori najbolje uvjete za vaše uspješno poslovanje, a od vas očekujemo da zapošljavate one koji se trenutno nalaze na evidencijama službi za zapošljavanje, plaćate redovno sve obaveze prema državi i tako nam na najbolji način uzvratite“, poručio je premijer Konaković prisutnim privrednicima. 

Dodao je da Vlada KS posebno cijeni domaći kapital, jer njegovim multipliciranjem kroz stvaranje nove vrijednosti direktno se utiče na ukupno poboljšanje uvjeta života u našoj zemlji.

Premijer i ministri su privrednike upoznali i sa aktivnostima koje se vode u borbi sa „crnim tržištem roba i usluga“ koje je njihov najveći konkurent, pojačanim radom inspekcija i njenim kadrovskim ojačanjima, izmjenom legislative kojom će se bitno smanjiti troškovi domaćim, ali i stranim investitorima, te ubrzati registracija njihovih firmi. 

Kako je istakao predstavnik Grupacije Svjetske banke Imeldin Radaslić, provedbom upravo ovog projekta cilj je pojednostaviti i skratiti administrativne procedure za 50 posto.

Prisutni privrednici su također informisani i o promjenama upisne politike u srednjim školama i na fakultetima, jer aktuelna Vlada teži da vodi upisnu politiku u skladu s potrebama tržišta rada. S tim u vezi, jedna od tema bila je primjena Zakona o obrazovanju odraslih kojeg je KS nedavno donio, a za koji je veliko interesovanje pokazao značajan broj prisutnih privrednika koji su konkretno navodili deficitarne struke i zanimanja. Među njima su pomenuti programeri iz IT sektora, te radna snaga koja će se baviti preradom plastike, te zanatski radnici tipa zidara, keramičara i drugi.

Privrednici su upoznati i sa pokretanjem Kreditno-garantnog fonda SERDA, kojeg su svojim sredstvima pokrenule Vlada KS, Sarajevska regionalna razvojna agencija „SERDA“ i Union banka, a koji će po najpovoljnijim uvjetima nuditi sredstva malim i srednjim preduzećima za njihovo osnivanje i poslovanje.

Ovaj sastanak je za cilj imao identificiranje trenutnih prilika te davanje konkretnih prijedloga čijom će se ugradnjom u aktuelne zakone poboljšati poslovni ambijent u KS.     

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti