Projekti EIB-a imaju značajno mjesto u BiH

13.07.2016. 12:04 / Izvor: Akta.ba
Projekti EIB-a imaju značajno mjesto u BiH

Ministar Bevanda izrazio je razočaranje što je prolongirano izjašnjavanje u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) o novom programu za BiH.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa operacija za zapadni Balkan Europske investicijske banke (EIB) Mettea Rivellinija s kojim je razgovaro o projektima koje su u tijeku i budućim aktivnostima u BiH ove financijske institucije.

Na sastanku je istaknuto da se ulaganja EIB-a u Bosni i Hercegovini odnose se na projekte u područjima cestovne infrastrukture, željeznica, elektroenergetskog sektora, vodoopskrbe, zdravstva i ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i na kredite domaćim financijskim institucijama za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. 

Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo stupnjem implementacije projekata EIB-a u BiH, te naglasio kako su u postupku implemntacije ugovori o kreditu s EIB-om u vrijednosti 583,5 milijuna eura, koji se uglavnom odnose na željezničku i cestovnu infrastrukturu, te u sektorima zdravstva i energetike.

Prema riječima ministra Bevande nužno je pružiti jaču podršku privatnom sketoru kroz povoljne programe kreditiranja što će doprinijeti povećanju investicija i ekonomskog rasta.

Govoreći o aktualnim događajima u BiH, ministar Bevanda izrazio je razočaranje što je prolongirano izjašnjavanje u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) o novom programu za BiH  jer to može dovesti do zastoja u reformama, te smanjiti angažman ostalih financijskih institucija kao i potpore kroz programe Europske unije.

Rivellini je istaknuo kako BiH ima značajno mjesto u projektima EIB-a, te izrazio nadu da će suradnja biti uspješna i u budućnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti