Proširenje nadležnosti Agencije za bankarstvo

28.12.2016. 08:15 / Izvor: SRNA
Proširenje nadležnosti Agencije za bankarstvo

U Zakonu je predloženo uspostavljanje odbora za nadzor i odbora za restrukturiranje kao dva nezavisna tijela u okviru Agencije.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da su cilj izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za bankarstvo proširenje nadležnosti Agencije za konsolidovani nadzor i restrukturisanje banaka, uvažavajući principe utvrđene relevantnim direktivama EU.

"Uspostavljanje nove organizacione strukture Agencije sa jasnim operativnim i funkcionalnim razdvajanjem njenih nadzornih i poslova restrukturisanja, potpunije definisanje uslova potrebnih za izbor direktora i zamjenika direktora, te članova upravnog odbora", naveo je Tegeltija obrazlažući u Narodnoj skupštini Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo Srpske.

On kaže da je predloženo uspostavljanje odbora za nadzor i odbora za restrukturiranje kao dva nezavisna tijela u okviru Agencije radi razmatranja ključnih odluka u vezi sa nadzorom, odnosno restrukturisanjem banke i koji nadležnoj organizacionoj jedinici Agencije daju preporuke za donošenje konačnih odluka.

Tegeltija je istakao da su osnovni razlozi za donošenje ovog prijedloga zakona sadržani u potrebi njegovog usklađivanja sa predloženim rješenjima u Prijedlogu zakona o bankama, kojim se proširuje nadzorna funkcija Agencije za bankarstvo i uvodi restrukturisanje banaka sa ciljem jačanja finansijskog sistema Srpske.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ocijenio je da je Prijedlog zakona o bankama dobro zakonsko rješenje kojim se žele zaštiti svi koji imaju depozite u poslovnim bankama.

"Ovaj zakon nema velikih razlika od drugih zemlja koje imaju bankarski sektor jer pratimo direktive EU", rekao je Tegeltija u Narodnoj skupštini Republike Srpske u završnoj riječi, nakon što je okončana rasprava o navedenom dokumentu.

On je zatražio od poslanika da podrže ovaj zakon.

Prijedlogom zakona o bankama, koji su poslanici razmatrili po hitnom postupku, uređuje se osnivanje, poslovanje, upravljanje, nadzor i restrukturisanje banaka. 

On je naveo da se ništa neće promijeniti u Srpskoj ukoliko ne bude aranžmana sa Međunarodnim montarnim fondom /MMF/.

 Tegeltija je rekao je da BiH, od kada postoji, ima aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, finansijskom organizacijom koja nikada novac ne uplaćuje unaprijed.

Istakao je da prekida u aranžmanima ima samo kada nisu ispunjene određene mjere.

"Aranžman je prekidan u godini kada su opšti izbori i nikada se to nije desilo zbog Republike Srpske, uvijek zbog Federacije BiH", rekao je Tegeltija u Narodnoj skupštini tokom rasprave o Prijedlogu zakona o bankama Republike Srpske.

On je napomenuo da se pismom namjere definišu osnovne smjernice, te poručio da bi poslanici, ako raspravljaju o ovoj temi, trebalo da znaju kako funkcioniše aranžman sa MMF-om.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica kaže da je sasvim jasno da je donošenje zakona o bankama Republike Srpske uslov MMF-a, iako Vlada tvrdi drugačije.

On je rekao da je to jasno i iz obrazloženja ovog akta, te da je MMF imao ključnu ulogu u izradi Prijedloga zakona o bankama.

Mihajilica je upitao da li Vlada uvodi Republiku Srpsku u dužničko ropstvo i zavisnost od MMF-a.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo optužio je vlast u Republici Srpskoj da je spremna i na prenošenje nadležnosti da bi dobila aranžman sa MMF-om jer u suprotnom neće moći isplatiti redovno plate i penzije.

"Drago mi je što vas ucjenjuje MMF i što više ne možete da radite šta hoćete i uništavate bankarski sektor", rekao je Šukalo.

On smatra da je u proteklom periodu u Srpskoj uništen bankarski sistem, da je nestalo mnogo novca iz javnih budžeta i, propašću banaka, oštećeno mnogo građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti