Protest oko 600 radnika prijedorskog Mittala u Banjoj Luci

11.05.2017. 13:53 / Izvor: Fena
Protest oko 600 radnika prijedorskog Mittala u Banjoj Luci

Na banjalučki glavni trg u radničkim uniformama i s transparentima došli su organizovano, autobusima, iz Prijedora.

Oko 500 rudara, radnika prijedorskog "ArcelorMittala" protestvovalo je danas u Banjoj Luci u znak protivljenja odluci Vlade da državne akcije u Rudniku željezne rude "Ljubija" Prijedor proda firmi "Israeli investment group".

Na banjalučki glavni trg u radničkim uniformama i s transparentima došli su organizovano, autobusima, iz Prijedora.

Pismo, u kojem izražavaju nezadovoljstvo ovom odlukom i upozorenje da bi "ArcelorMittal" mogao da se povuče iz Prijedora, predat će u Narodnu skupštinu RS-a koja se danas neće izjašnjavati o ovoj Vladinoj odluci.

Sindikat rudnika “ArcelorMittal” donio je odluku o ovoj šetnji u Banjoj Luci, jer smatraju da je neizvjesna sudbina ovog preduzeća ako Izraelci kupe "Ljubiju", o čemu je Vlada RS-a donijela odluku 12. aprila i čeka se konačna odluka parlamenta, najvjerovatnije naredne sedmice.

Ukoliko bi "Israeli investment group" kupio 64,9 posto državnih akcija u Rudniku željezne rude "Ljubija", postat će vlasnici i 49 posto akcija u "ArcelorMittalu" Prijedor, a na osnovu odluke iz 2004. godine.

Predsjednik Sindikata "ArcelorMital" Prijedor Milanko Stojnić je kazao da će radnici protestnom šetnjom poručiti nadležnima "da se ne igraju" sa sudbinom 850 radnika prijedorskog "ArcelorMittala".

Krenuli su od glavnog gradskog trga, proći će kraj Narodne skupštine RS-a, gdje će predati pismo za poslanike i zatim protest završiti u Parku "Mladen Stojanović" uz protivljenje prodaji "Ljubije" Izraelcima, čija firma je ponudila za njene akcije 92 miliona KM, a "ArcelorMittal" 63,6 miliona KM.

Nećete nas poslati na ulicu, uništiti prijedorsku regiju i staviti katanac na firmu koja nas hrani, naveli su danas radnici prijedorskog "ArcelorMittala" na protestima u Banjoj Luci.

Jedan od radnika, Dario Antonić je u obraćanju pred oko 600 radnika „Mittala“ u banjalučkom parku prozvao i resornog ministra Petra Đokića i predstavnike vladajuće stranke u RS-u da žele da im uzmu „hljeb iz ruku“.

"Ne damo vam naša radna mjesta, da našu djecu tjerate iz RS-a...Nećemo dozvoliti da od 'Ljubije' napravite propalu firmu", rekao je Antonić.

Radnici su kategorični da će se svim raspoloživim sredstvima boriti za svoja prava, a ministru industrije Petru Đokiću su poručili da ih ne ubjeđuje da je prodaja "Ljubije" firmi "Israeli investment group" dobra stvar, jer će oni u tom slučaju izgubiti svoja prava.

"Danas smo se odlučili na ovaj vid protesta, a drugi put će biti...," rekli su radnici, ostavivši otvoreno pitanje koje će mjere preuzeti u slučaju da Narodna skupština RS-a potvrdi odluku Vlade o prodaji akcija RS-a u "Ljubiji" firmi "Israeli investment group".

Pročitali su i telegram podrške koji su im uputile kolege iz „Mittala“ Zenice, u „spašavanju“ prijedorskog rudnika, jer im je interes zajednički, da žive od svog rada, a podršku su dobili i od rudara iz „Majdanpeka“, Željezare Smederevo, Saveza sindikata RS-a...

Predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada je u obraćanju rekao da se svim dozvoljenim sredstvima štite radna mjesta, koja su uz „Mittal“ u Prijedoru sigurna.

"Na poslanicima je da odluče kako će glasati, po svojoj savjesti ili stranačkom naređenju, ali će morati pogledati ovim ljudima u oči", rekao je Belenzada ističući da je ovo protest upozorenja i da se vlast mora okrenuti zaštiti prirodnih resursa RS-a i pokretanju privrede.

Radnicima „Mittala“ tokom protestne šetnje u Banjoj Luci pridružili su se i predstavnici opozicije u RS-u, dajući podršku njihovim nastojanjima da se zaustavi prodaja državnih akcija u Rudniku željezne rude "Ljubija" Prijedor firmi "Israeli investment group".

Oko 13 sati i 30 minuta završen je njihov mirni protest u Banjoj Luci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti