Prva poslovna konferencija o javno–privatnom partnerstvu održana u Sarajevu

13.12.2016. 12:13 / Izvor: Akta.ba

Konferencija je okupila gradonačelnike, načelnike, načelnike odjeljenja za finansije, ali i domaće i strane investitore zaintesovane za ulaganje u ovakve projekte.

Javno – privatna partnerstva obezbjeđuju veći kvalitet javnih usluga bez ulaganja novca poreskih obveznika. Kod nekih oblika JPP zaposleni u javnom sektoru se zapošljavaju kod privatnog partnera ili koncesionara, čime se smanjuje broj zaposlenih u javnom sektoru, a pored smanjenja troškova rada, javno – privatna partnerstva teže da privuku dodatne resurse i ulaganja u javni sektor.

O ovim, ali i drugim prednostima i odlikama javno – privatnih partnerstava govorilo se na konferenciji "Javno – privatna partnerstva kao generator razvoja opština u Bosni i Hercegovini", koja je održana danas u Sarajevu u organizaciji Centra za edukaciju Pro Educa” i brokersko – dilerskog društva Advantis Broker iz Banja Luke.

Konferencija je okupila gradonačelnike, načelnike, načelnike odjeljenja za finansije, ali i domaće i strane investitore zaintesovane za ulaganje u ovakve projekte. Na konferenciji su predstavljeni različiti modeli javno – privatnog partnerstva, načini implementacije sličnih projekata u Bosni i Hercegovini, izazovi sa kojima se javni partner suočava u okviru ovakvih projekata, ali i projekti javno – privatnog partnerstva u regionu i svijetu.

"Jako mi je drago što su danas ovdje predstavnici gradova, načelnici, gradonačelnici, te da pokazuju primjere dobre prakse javno – privatnog partnerstva, ali i da zaista razgovaraju o prilikama  i šansama koje ovi projekti pružaju. Nadam se da će današnja konferencija doprinijeti ono za šta mi vjerujemo da je jako bitno a to je rast i razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini i otvaranje novih radnih mjesta za ljude, naročito za mlade ljude", izjavila je ambasadorka SAD u BiH Maureen Cormack.

Pored predavanja i prezentacije studija slučaja, u toku konferencije je organizovana i panel disusija sa gradonačelnicima i načelnicima iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine: Bijeljine, Tuzle, Tešnja i Brčko Distrikta. Konferenciju je otvorila ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

"Ova konferencija je jedna od šansi da gradovi i jedinice lokalne samouprave nađu načina kako da privatni kapital stave u funkciju građana i budžeta grada i da to bude korisno. U Republici Srpskoj postoji zakon o javno – privatnom parterstvu, ali je jako komplikovan i nije lako doći do partnera. Smatram da će današnja konferencija pokazati mogućnosti pronalaska zajedničkog interesa lokalnih zajednica i privatnih partnera", rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik grada Bijeljina.

Javno – privatno partnerstvo je dugoročna saradnja između javnog i privatnog partnera radi obezbjeđivanja, finansiranja, izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja ili održavanja infrastrukturnih i drugih objekata od javnog značaja i pružanja usluga od javnog značaja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti