PSBiH: U prvom čitanju usvojene izmjene Zakona o sigurnosti u saobraćaja

01.06.2017. 08:29 / Izvor: Fena
PSBiH: U prvom čitanju usvojene izmjene Zakona o sigurnosti u saobraćaja

Zakon predviđa da se osigura da pravo prvenstva imaju vozila hitne pomoći i vatrogasci nad vozilima pod pratnjom, što u sadašnjem zakonu nije slučaj.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu podržali na današnjoj sjednici negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o upravi koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut.

Zakon je predviđao sankcije za odgovorne osobe u organima uprave ukoliko odbiju postupiti po zahtjevima PSBiH, a kazne za te osobe propisane su od 150 do 500 KM, ali nakon ovakvog glasanja poslanika obustavlja se zakonodavni postupak kada je ovaj zakon u pitanju.

U drugom krugu glasanja poslanici su prihvatili Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH u prvom čitanju koje je također predložio Arnaut, a predviđaju da se osigura da pravo prvenstva imaju vozila hitne pomoći i vatrogasci nad vozilima pod pratnjom, što u sadašnjem zakonu nije slučaj.

U drugom krugu glasanja nije prihvaćen Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа BiH kojim je, između ostaloga, trebala biti uvedena mogućnost restrukturiranja banaka i formiranja fonda za restrukturiranje banaka.

Prihvaćen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava te Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije za prošlu godinu kao i Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija.

K znaju su primljeni dopisi šest bh. institucija čije je poslovanje ocijenjeno revizorskim "mišljenjem s rezervom" i "mišljenjem s rezervom uz isticanje predmeta" u kojima je navedena realizacija preporuka Ureda za reviziju institucija BiH.

Radi se o ministarstvima vanjskih poslova, odbrane te komunikacija i prometa, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) i Državnoj regulatornoj agenciji za radijsku i nuklearnu sigurnost.

Prihvaćen je i Izvјеštај о finаnsiјskој rеviziјi Rаdiо-tеlеviziје Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2015. gоdinu kao i materijali Uprаvnоg оdbоrа BHRТ-а koji se tiču izvještaja o radu za prošlu godinu, ali programa rada za ovu godinu nije dobio podršku.

K znanju je primljena i Informacija o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija, materijal Pravobranilaštva BiH u kojoj stoji da se protiv BiH vode tri arbitražna postupka, a vrijednost tih sporova je oko 1,6 milijardi KM.

Uz ovu informaciju usvojen je zaključak poslanika Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmina Emrića kojim se traži i od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana Domu dostavi informaciju o arbitražnim postupcima koji se vode protiv BiH.

Na kraju sjednice je najavljeno da bi 14. juna trebale bi biti održane dvije sjednice od kojih je jedna tematska i tiče se stanja pravosuđa sa akcentom borbe protiv korupcije, a poslije nje bit će upriličena i redovna sjednica Predstavničkog doma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti