Putnički saobraćaj u RS-u ocijenjen kao nerentabilan i neodrživ

12.11.2016. 08:31 / Izvor: Fena
Putnički saobraćaj u RS-u ocijenjen kao nerentabilan i neodrživ

Stanje u oblasti teretnog saobraćaja jako dobro i u nivou evropskih zemalja.

Delegacija Svjetske banke, u okviru radno-konsultativne sjednice Vlade RS-a, prezentirala je izvještaj  "Modernizacija željeznica u RS-u– Opcije i preporuke", u kojem je putnički saobraćaj u RS-u ocijenjen kao nerentabilan i neodrživ.

"Mogućnosti koje su predložene u prezentaciji odnose se na ukidanje ovog vida saobraćaja, ostavljanje održive usluge putničkog saobraćaja ili poboljšanje kvaliteta usluge prevoza ulaganjem", saopćeno je iz entitetske vlade.

Kada je u pitanju radna snaga, analizom je uočeno postojanje viška radne snage u trenutnim okolnostima.

"Prijedlozi Svjetske banke su u ovom segmentu trojaki i obuhvataju opcije od zadržavanja nepromijenjenog broja radnika, smanjenja broja radnika prirodnim odlivom čime bi se broj radnika do 2025. godine smanjio na 2.200, do prijedloga da se ranim restrukturiranjem broj radnika smanji na 1.300 u narednih 10 godina", navodi se u saopćenju.

Kako se dodaje, predloženi načini restrukturiranja su fizičko odvajanje izvršne uprave željezničke operativne kompanije i upravljača infrastrukture ili računovodstveno odvajanje u smislu jednog preduzeća sa nezavisnim finansijskim računima i međusobnim ugovornim odnosima.

Zaključak Svjetske banka je da je stanje u oblasti teretnog saobraćaja jako dobro i u nivou evropskih zemalja. Prijedlozi koji se tiču mogućnosti unapređenja stanja u ovoj oblasti odnose se na zadržavanje postojećeg stanja ili otvaranje tržišta za prisustvo trećih operatera, što bi dovelo do povećanja konkurentnosti.

Svjetska banka je ovom prezentacijom Vladi RS-a iznijela zaključke višemjesečne analize i svoja viđenja procesa restrukturiranja "Željeznica RS-a".

Način na koji će se restrukturiranje ovog preduzeća izvršiti ostavljen je na odluku Vladi RS-a, a očekuje se da ista bude donesena do kraja godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti