Realizacija projekata u RS-u: Uskoro sanacija 35 javnih objekata

23.11.2015. 14:32 / Izvor: Glas Srpske
Realizacija projekata u RS-u: Uskoro sanacija 35 javnih objekata

U RS će u okviru programa "Energetska efikasnost" uskoro biti sanirano 35 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja što će doprinijeti uštedi energije i do 50 odsto.

U RS će u okviru programa "Energetska efikasnost" uskoro biti sanirano 35 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja što će doprinijeti uštedi energije i do 50 odsto.

Za realizaciju projekta "Energetske efikasnosti u BiH" vrijednog 32 miliona maraka obezbijeđenih od Svjetske banke, od čeka je RS pripalo 12,8 miliona. Projekat u RS sprovodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

U prvom krugu projekta Upravljački odbor je odabrao 11 objekata na prijedloge Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić na prezentaciji projekta u Banjaluci rekla je da je riječ o vrlo značajnom programu koji ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora, ali i pružanje podrške za stvaranje prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti.

- Objekti koji ulaze u program energetske efikasnosti građeni su u nekom ranijem periodu i nemaju energetski sertifikat. Prema sadašnjim procjenama, nakon realizacije projekta uštede u energetskom sektoru saniranih objekata biće i do 50 odsto, što će znatno smanjiti izdvajanja -  rekla je Golićeva.

Ona je istakla da su prilikom izbora objekata brojne opštine u RS bile veoma zainteresovane za sprovođenje ovog projekta baš kod njih, ali da sredstva kojima trenutno raspolažu nisu dovoljna za sanaciju svih objekata tog tipa.

- Ministarstvo je nedavno potpisalo memorandum sa UNDP-om kako bi bio povećan broj objekata, odnosno kako bi imali mogućnost da dijelom iz ovih sredstava, dijelom iz sredstava Fonda za zaštitu životne sredine RS i granta UNDP-a uradimo još jedan, određen broj objekata - rekla je Golićeva.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS novim zakonom je uredilo da svi novoizgrađeni javni objekti moraju ispunjavati obaveze iz evropskih direktiva, odnosno da budu energetski opremljeni.

- Nijedan objekat koji bude građen poslije 1. januara 2016. godine neće moći dobiti upotrebnu dozvolu  ukoliko  ne bude energetski opremljen - rekla je Srebrenka Golić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti