Registar taksi i naknada operativan do kraja prvog kvartala 2017.

30.11.2016. 14:52 / Izvor: Fena
Registar taksi i naknada operativan do kraja prvog kvartala 2017.

Federacije će napokon dobiti registar parafiskalnih nameta. On će sadržavati i pregled neporeznih prihoda u kantonima i općinama.

U Federalnom ministarstvu financija održana je prezentacija radne verzije Registra taksi i naknada u Federaciji BiH koji je izrađen u suradnji s predstavnicima USAID-a u sklopu projekta Reforma fiskalnog sektora (FAR).

Nacrt registra parafiskalnih nameta sadrži pregled neporeznih prihoda u Federaciji BiH, kantonima i općinama i naknada koje se plaćaju za registraciju tvrtke i tijekom poslovanja, pregled naknada koje su obavezne za sve gospodarske subjekte, kao i naknada koje se plaćaju za korištenje određenih dobara.

Cilj Registra je identificiranje i harmoniziranje parafiskalnih nameta na svim razinama vlasti i njihovo smanjivanje (vodne naknade, naknade za šume, takse turističkim zajednicama i druge takse i naknade) što je u skladu s Reformskom agendom Vlade FBiH, a što će u konačnici voditi poreznom rasterećenju gospodarstva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva financija.

Registar taksi i naknada u FBiH će također biti prezentiran i na narednoj sjednici Fiskalnog koordinacijskog tijela Federacije BiH, kojeg čine federalni ministar financija, kantonalni ministri financija i predstavnik Saveza općina i gradova u Federaciji BiH.

U skladu s Akcijskim planom FAR Projekta, nacrt Registra će u prosincu biti postavljen na web stranici Federalnog ministarstva financija. Također će sadržavati i on-line obrazac putem kojeg će nadležne službe kantona i općina moći dopuniti Registar kako bi se mogao ažurirati i biti u potpunosti operativan do kraja I. kvartala 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti