Rješenje postoji:Sarajevo je već godinu dana moglo biti bez redukcija vode?

09.08.2017. 15:00 / Izvor: Akta.ba
Rješenje postoji:Sarajevo je već godinu dana moglo biti bez redukcija vode?

Ako Vodovod Sarajevo procijeni da im možemo pomoći i slati određenu količinu vode u noćnim satima spremni smo to uraditi i večeras, navodi Katić.

Glavni distribucijski cjevovod koji ide sa izvorišta Tilave u Istočnom Sarajevu do rezerovara Hrasno, odakle se snabdijeva veliki dio Sarajeva, saniran je prošle godine. Time su se stvorili preduvjeti za opskrbu Sarajeva dodatnim količinama vode koje bi smanjile redukcije u glavnom gradu koje su već prisutne nekoliko godina. No, na tome je stalo. Niti su građani Sarajeva bili lišeni svakondenvnih redukcija niti je voda protekla tim cjevovodom. 

Jovan Katić, direktor Vodovoda Istočno Sarajevo, za Akta.ba kaže da su mu se iz Vodovoda i kanalizacije Sarajevo (ViK Sarajevo) još prošle godine obratili s molbom da s izvorišta Tilava pokušaju osigurati određenu količinu vode koja je njima višak  i ne ugrožava opskrbu građana Istočnog Sarajeva.

No, nakon što su u lipnju/junu prošle godine, dva vodovoda u suradnji s civilnim zaštitama Federacije i Republike Srpske očistili, dezinficirali cjevodod i napravili pristupni put te deminirali područje komunikacija je prekinuta.

Radovi su trajali četiri mjeseca, a samo mjesec dana je trajalo ispiranje i dezinfekcija cjevovoda kako bi se doveo u tehnološki i higijenski ispravno stanje za distribuciju vode. 

Katić da su u taj projekt ušli na zahtjev ViK-a Sarajevo, te da su u njega uložili određena sredstva iako nisu imali potrebu za tim količinama vode.

Naglašava da je Vodovod Istočno Sarajevo slao ViK-u dopise krajem 2016. godine, pa i početkom 2017. sa upitima o nastavku suradnje, ali da nisu dobiti nikakav odgovor. 

Ističe da su o dalje spremni za suradnju i da vodu još večaras mogu pustiti u sustav ukoliko ViK iskaže potrebu za tim. 

''Ako Vodovod Sarajevo procijeni da im je potrebno slati određenu količinu vode u noćnim satima, spremni su odmah pomoći. Za vrijeme ljetnih mjeseci možemo osigurati dodatnih 20-50 l/s vode ukoliko ViK Sarajevo iskaže tu potrebu'', navodi Katić dodajući da se se sve ovo može uraditi u mala financijska sredstva. 

Direktor Vodovoda Istočno Sarajevo ističe da suradnja postoji jer oni kupuju određenu količinu vode od ViK-a Sarajevo na području kao što je prevoj na Vracama, gdje nisu u mogućnosti, bez prepumpavanja, opskrbiti vlastite potrošače.

Postoji dogovor između ViK-a, Vodovoda Pale i Vodovoda Istočno Sarajevo da se ovakva vrsta opskrbe vrši na svim sličnim prelazima.

O tome zašto se nije razmišljalo o ovoj opciji dok se ne nađe konačno rješenje za kronični, i u 21. stoljeću neviđeni nedostatak vode u jednom glavnom gradu do trenutka objave ovog teksta, nismo uspjeli dobiti od ViK-a. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti