Rok za prevod odgovora na Upitnik EK do 30. aprila

04.02.2017. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Rok za prevod odgovora na Upitnik EK do 30. aprila

Vlada podsjeća rukovodioce federalnih institucija da je obaveza u skladu sa potrebama procesa integracija osiguranje prevoda pravnih propisa i drugih akata koje od njih traži Europska komisija do 30. aprila 2017. godine.

Vlada FBiH je usvojila prvi mjesečni izvještaj o radu Komisije za praćenje i koordinaciju izvršavanja obaveza federalnih organa koje se odnose na evropske integracije, te zadužila sve federalne institucije da osiguraju adekvatno prisustvo svojih predstavnika u tijelima čiji se sastanci održavaju u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i sastancima koji se organiziraju u sklopu pripreme odgovora na Upitnik EK.

Konstatovano je da su svi federalni organi uprave dostavili odgovore na pitanja iz Upitnika EK koja su u njihovoj nadležnosti i time ispunili sve obaveze za koje ih je Vlada FBiH zadužila zaključkom od 23.12.2016. godine.

Vlada podsjeća rukovodioce federalnih institucija da je obaveza u skladu sa potrebama procesa integracija, posebno sastancima tijela prema SSP-u i Upitniku EK, osiguranje prevoda pravnih propisa i drugih akata koje od njih traži Europska komisija do 30. aprila 2017. godine.

Rukovodioci federalnih organa uprave, posebno resornih ministarstava, dužni su osigurati prisustvo svojih predstavnika na sastancima tijela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U slučaju da zbog određenih razloga federalni organ uprave nije u stanju osigurati prisustvo svojih predstavnika, dužan je dostaviti pisani materijal za izlaganje Uredu Vlade FBiH za evropske integracije koji će ga prenijeti Europskoj komisiji putem svojih ili predstavnika resorne federalne ili državne institucije kojoj je određena politika najbliža.

Federalna vlada je, također, prihvatila preporuke EU sa prvih sastanaka pododbora za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj, te za unutrašnje tržište i konkurenciju, kao tijela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine.

Nadležna federalna ministarstva i druga tijela federalne uprave zadužena su da, svako iz svoje nadležnosti, omogući provođenje preporuka Europske komisije.

Ured Vlade FBiH za evropske integracije će današnje zaključke i tekstove preporuka dostaviti nadležnim institucijama radi provedbe i o njima informirati komisije za evropske integracije oba doma Parlamenta FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti