RS još nema Opći kolektivni ugovor

06.08.2016. 08:30 / Izvor: Fena
RS još nema Opći kolektivni ugovor

Iako je Zakon o radu usvojen krajem prošle godine, u ovom bh. entitetu socijani partneri nisu ni do danas dogovorili novi opći kolektivni ugovor.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Republike Srpske (RS) Anton Kasipović očekuje da u tom bh. entitetu konačno bude postignut dogovor o općem kolektivnom ugovoru, na čije usvajanje se čeka već pola godine.

Iako je Zakon o radu usvojen krajem prošle godine, u ovom bh. entitetu socijani partneri nisu ni do danas dogovorili novi opći kolektivni ugovor.

Kasipović uime Vlade vodi razgovore sa socijalnim partnerima o općem kolektivnom ugovoru i obećava da će izvršna vlast učiniti sve da se što je moguće prije  dođe do teksta tog dokumenta, ali nije mogao da precizira da li će za to biti saglasnosti Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Do usvajanja općeg, danas su predstvanici Ministarstva pravde i sindikalci iz oblasti pravosuđa potisali posebni kolektivni ugovor.

"Na ovaj način prevazit ćemo vakum koji je postojao zbog neusvajanja općeg kolektivnog ugovora", dodao je resorni ministar.

Predsjednik Sindikata pravosuđa RS-a Siniša Petrović kaže da su pregovori o ovom dokumetu vođeni oko šest mjeseci, a precizije su definisane prvenstveno naknade za prijevoz, noćni i rad za vrijeme praznika, rođenje djeteta i druga prava zaposlenih u institucijama pravosuđa.

Ovo je drugi potpisani posebni kolektivni ugovor u RS-u.

Prije dva dana parafiran je taj dokument za radnike unutrašnjih poslova, a očekuje se da ga uskoro dogovore i nadležni u Ministarstvu pravde i predstavnici sindikata iz te oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti