Ruski inspektori obišli nekoliko proizvođača hrane u BiH

26.09.2016. 08:47 / Izvor: Federalna.ba
Ruski inspektori obišli nekoliko proizvođača hrane u BiH

Fitosanitarna inspekcija Ruske Federacije izvršila je pregled odabranih objekata za proizvodnju hrane životinjskog porijekla u BiH.

Fitosanitarna inspekcija Ruske Federacije izvršila je pregled odabranih objekata za proizvodnju hrane životinjskog porijekla u BiH. Kako je izgledala kontrola i da li će ovi proizvodi iz BiH svojim kvalitetom zadovoljiti da dobiju zeleno svjetlo za plasman na veliko rusko tržište?

Zaslužuje li roba životinjskog porijkela iz BiH da se nađe na ruskom tržištu provjeravali su dvije sedmice u Federaciji i RS-u inspektori iz Ruske Federacije. Pregledali su svaki detalj proizvodnje u 14 mesnih i mliječnih industrija u BiH. Kontrolisali su sve, od proizvodnih pogona, laboratorija do vođenja evidencija. Oni kod kojih su inspektori bili tvrde da su im kriteriji vrlo strogi, a standardi visoki.

"Ruski tim su činila četiri veterinarska inspektora, koji su detaljno pregledali sve što se tiče naše fabrike. Ono što je njih najviše interesovalo je sam proces proizvodnje, odabir sirovina, ulazak sirovina do finalnog proiozvoda, njegovog skladištenja i distribuiranja. Fokusirali su se i na našu dokumentaciju, koju su detaljno pregledali", navodi Samir Brodović, direktor Argete d.o.o Sarajevo.

Rusi  žele vidjeti sistem i utvrditi da li u tom, komandnom lancu sve funkcioniše, kaže ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Očekuje da će izvještaj biti pozitivan. "Gledaju kompanije da vide da li su one takvog kapaciteta i da li imaju takve standarde da mogu izvoziti u Rusku Federaciju. Očekujem njihov završni izvještaj i vidjet ćemo ko je prošao", dodaje Šarović. 

Ogromno rusko tržište od 140 miliona stanovnika voma je važno za naše proizvođače i njihove kooperante. U prvih šest mjeseci izvoz u Rusiju je povećan 60 posto, a onda je na snagu stupila zabrana izvoza u Rusiju zbog sumnje u porijeklo robe. Procedure provera su u toku. "Sad će napraviti zapisnike pa ih usaglasiti na nivou države. Najavili su da bi to moglo trajati 4-5 mjeseci", kaže Vahid Skrobo, direktor Poljorada Travnik.

Od Rusije se očekuje zvanična potvrda odobrenja izvoza voća i povrća iz BiH na ovo tržište, a protokolom o saradnji detaljnije će biti definisani protokoli razmjene. "Pitanje izvoza voća i povrća možemo konačno smatrati riješenim", istakao je Šarović. 

Naše firme ranije su uspješno prošle inspekcijsku misiju Evropske komisije kad je riječ o izvoz mliječnih proizvoda na tržište EU. U pripremi je i zvanični poziv inspekciji iz Dablina da ponovo dođu u BiH i obave preglede funkcionisanja državnog sistema kontrole i izvoznih objekata za proizvodnju pilećeg mesa, kako bi se otvorilo tržište EU i za ove proizvode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti