Sajam "Energa" iz Tuzle seli u Sarajevo

06.04.2017. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Sajam 'Energa' iz Tuzle seli u Sarajevo

Sporazum je u ime Vlade KS potpisao premijer Elmedin Konaković koji je ovom prilikom istakao značaj vraćanja sajamskih dešavanja u Sarajevo.

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Vlade Kantona Sarajevo i “Tuzlanskog sajma” sedmi Međunarodni sajam energetike ENERGA 2017. godine će, po prvi put, u periodu od 6.-8. juna 2017. godine biti održan u sarajevskom Centru Skenderija.

Sporazum je u ime Vlade KS potpisao premijer Elmedin Konaković koji je ovom prilikom istakao značaj vraćanja sajamskih dešavanja u Sarajevo.

“Kako je to najavljivano i planirano, novi menadžment Centra Skenderija uz dobru saradnju i koordinaciju sa našim Ministarstvom privrede ponovno pozicioniraju Sarajevo na mapu važnih sajamskih gradova i destinacija. Ovogodišnji dolazak značajnog sajma ENERGA uspješan je nastavak takve politike i opredjeljenja. Našim partnerima iz Tuzle stavit ćemo na raspolaganje sajamske kapacitete Skenderije, a ovo će biti dobra prilika da uz  prezentaciju domaćih proizvoda i kapaciteta privučemo i povežemo investitore u oblasti energetike”, rekao je premijer Konaković.

Međunarodni sajam ENERGA održava se pod sloganom “Mislite na budućnost” a njegov programski i organizatorski koncept izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj budućnosti u oblasti energetike.

Predsjednik uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović, uz čestitke Sarajlijama na današnjem prazniku njihovog grada i zahvalnosti Vladi KS i Ministarstvu na pokroviteljstvu i podršci sajmu, istakao je da je u proteklih šest godina sajam rastao i širio se pa su mu kapaciteti tuzlanske dvorane Mejdan postali nedovoljni. Kako ističe, dogovoreno je da ove godine Sarajevo ugosti brojne izlagače, domaće i strane kompanije u oblasti proizvodnje električne energije, gasa i nafte, uglja, solarne energije, vjetroenergije, biomase i energetske efikasnosti.

“Od  06. do 08. juna želimo Skenderiju pretvoriti u moderan sajamski paviljon. Prema pristiglim prijavama i interesu znamo da će nesumnjivo biti puna. Sigurni smo da će domaće kompanije iskoristiti ovu priliku i kroz konferencijske dijelove sajma da se bolje predstave i ponude tržištu svoje proizvode i usluge”, istakao je Alidžanović.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić smatra da energetski kapaciteti i ovi potencijali nisu dovoljno iskorišteni i razvijeni te da tu postoji veliki prostor za privredni razvoj.

“Kroz poboljšanje zakona o koncesijama i o javno-privatnom partnerstvu stvara se bolji okvir za privređivanje i investiranje i u oblasti energetike, kod korištenja  obnovljivih izvora energije”, naglasio je.

Program „Energa 2017“ organizuje Tuzlanski sajam d.o.o. Tuzla, pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine. Partneri su  Vanjsko/ Spoljno trgovinska Komora Bosne i Hercegovine i Privredna/ Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti