Sajam u Tešnju okupio preko 200 domaćih i stranih privrednika

18.05.2017. 13:04 / Izvor: Akta.ba
Sajam u Tešnju okupio preko 200 domaćih i stranih privrednika
OTVORI GALERIJU

Presijecanjem vrpce pred mnogobrojnom delegacijom političkog i ekonomskog kora, danas je svečano je otvoren 13. Sajam privrede Tešnju

Presijecanjem vrpce pred mnogobrojnom delegacijom političkog i ekonomskog kora, danas je svečano je otvoren 13. Sajam privrede Tešnju 2017. godine.

Izložbeni prostor Sajma je smješten na 4.000 m2 zatvorenog prostora i 10.000 m2 otvorenog prostora.

Ove godine najavljen je rekordan broj izlagača iz Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja.

Ceremoniji otvorenja prisustvovali su Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, Ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann, Doris Pack dugogodišnja parlamentarka u Evropskom parlamentu i Predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu, Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Predsjednik Privredne komore FBiH, Marko Šantić, Marinko Čavara, Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i mnogi drugi predstavnici vlasti.

Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah - Tešanj, kazao je kako se danas u Tešnju, gradu uspješnih i poduzetnih ljudi, okupilo preko 200 domaćih i stranih privrednih subjekata koji su objedinjeni u jednom cilju, a to je jačanje privrede i privrednih kapaciteta BiH.

Kazao je i kako privrednici najbolje znaju šta je sinergija djelovanja. "To potvrđuje i ovogodišnji partner Sajma Njemačka koja nam daje dodatni podstrek da jačamo postojeće poslovne veze između Njemačkih i BiH kompanija, a ujedno predstavlja i priznanje za uspješan rad naših privrednih subjekata", kazao je Jabandžić.

Istakao je još da grad Tešanj je zahvaljujući privrednicima postao prepoznatljiva lokacija ne samo za domaće već i za strane investicije.

Širenje pozitivne priče o BiH je jedan od ciljeva sajma. Svake godine organizatori pokušavaju sajam obogatiti novim i zanimljivim sadržajima kako za izlagače tako i za posjetitelje.

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj u svom obraćanju kazao je da je sajam prezentacija ekonomskih potencijala, festival poduzetništva i velika prilika da se skrene pažnja na ekonomiju, privređivanje i proizvodnju.

"Sajam doživljavamo kao svojevrsnu svečanost u kojoj odajemo počast radu i poduzetništvu, a toga nam u BiH svakako nedostaje. Posebno se želim zahvaliti Ambasadi Njemačke koja je prihvatila naš poziv da bude partner sajma, premda se se sa prostora Općine Tešanj u Nejmački godišnje izveze preko 120 miliona KM robe, za građane Tešnja ovo partnerstvo je više od saradnje, to je velika čast i prizanje", kazao je Huskić.

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann ponosna je, kaže, što su partneri manifestacije koja će biti održana u Tešnju koji važi za ekonomski jaku i prosperitetnu sredinu.

Njemačka će na sajmu u Tešnju predstaviti svoju privredu, ali i druge grane.

Drugi dan sajma planirano je održavanje Skupštine Gospodarske komore Federacije BiH, koja je ujedno i partner Sajma. Marko Šantić predsjednik komore kazao je da je  Sporazum o saradnji koji imaju sa Biznis centrom Jelah - Tešanj jedna značajna poveznica između privrednika, karakterizira ga velika saradnja i obastrana korist.

"Taj naš partnerski odnos dokazuje i to da će naša komora sutra održati svoju generalnu Skupštinu drugog sajamskog dana", kazao je Šantić.

Sajam će u naredna u tri dana ima čitav niz pratećih sadržaja od zanimljivih i aktuelnih panelia, prezentacija ali i predstavljanja kompanija, udruženja i projekata. Drugi dan sajma planirano je održavanje Skupštine Gospodarske komore Federacije BiH, koja je ujedno i partner Sajma.

Sajam se održava u periodu od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu a ulaz u sajam je slobodan.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti