Samit Jadranske povelje: Podrška ubrzanju euroatlantskih integracija

03.08.2017. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Samit Jadranske povelje: Podrška ubrzanju euroatlantskih integracija

Bosna i Hercegovina, potcrtao je, cijeni svaku priliku koja omogućava dalje unapređenje saradnje među zemljama u regionu.

U Podgorici je jučer okončan Samit Jadranske povelje A-5 na kojem je iskazana podrška država zapadnog Balkana u kontekstu ubrzanja euroatlantskih integracija, predstojećih reformskih procesa i promociji regionalnog pomirenja.

Samitu je prisustvovao i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence, a u radu su učestvovali osim domaćina – predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva, kao zemlje koja trenutno predsjedava A-5, i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijeri Hrvatske Andrej Plenković, Albanije Edi Rama, Slovenije Miroslav Cerar, Srbije Ana Brnabić i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Nakon razgovara s učesnicima Samita predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da saradnja u okviru Američko-jadranske povelje predstavlja značajnu priliku za razmjenu mišljenja o vitalnim pitanjima koja se odnose na region i šire, te za učvršćivanje međusobnih odnosa i jačanja saradnje.

Bosna i Hercegovina, potcrtao je, cijeni svaku priliku koja omogućava dalje unapređenje saradnje među zemljama u regionu.

"Sticanje statusa kandidata tokom 2018. godine za članstvo u Evropskoj uniji kao i aktivacija MAP-a za članstvo u NATO-u, jedini su garanti koji vode ka prijeko potrebnoj stabilizaciji i ekonomskih i društvenih prilika u BiH, a samim time i unapređenja životnog standarda građana, privlačenja investicija, unapređenja ekonomskog rasta i kreiranja novih radnih mjesta", naglasio je Zvizdić.

Dodao je da je prijem Crne Gore dokaz realnosti politike "otvorenih vrata" te pozdravio spremnost NATO-a da uvažava napredak koji postignu zemlje kandidati. To je, kaže Zvizdić, za BiH veoma važno jer perspektiva članstva u NATO-u i dalje ima ključnu ulogu za stabilnost ne samo Bosne i Hercegovine već kompletnog zapadnog Balkana

Zvizdić se marginama Samita susreo s potpredsjednikom Penceom kojeg je informisao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njenom napretku na euroatlantskom putu. Potpredsjednik Pence je rekao da SAD smatra Bosnu i Hercegovinu ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regije zapadnog Balkana. Ponovio je neupitnu podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

"Govor potpredsjednika SAD-a na Samitu je ulio optimizam i dao novu nadu potvrđujući da zapadni Balkan ostaje u fokusu interesa SAD-a i njihovih evropskih partnera", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na Samitu Jadranske povelje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti