Sarajevo će u tri sajamska dana biti regionalni energetski centar

01.06.2017. 14:11 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo će u tri sajamska dana biti regionalni energetski centar

Sarajevo će naredne sedmice biti domaćin međunarodnog sajma energetike ''Energa'' koji je prethodnih šest godina organiziran u Tuzli.

Sarajevo će naredne sedmice biti domaćin međunarodnog sajma energetike ''Energa'' koji je prethodnih šest godina organiziran u Tuzli.

Tradicionalni međunarodni sajam ''Energa'', jedinstven energetski događaj u regiji, kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već sedmu godinu za redom pruža priliku renomiranim kompanijama iz energetskog sektora, rudarstva i prateće industrije kao i vodećim stručnjacima da prikažu svoje najnovije rezultate u ovoj oblasti u konferenciskom dijelu sadržajaj koju na ovaj način čini jedinstvenom manifestacijom ne samo u regiji nego i šire.

Organizatori sajma, koji će biti održan od 6. do 8. juna u sajamskom prostoru Centra Skenderija u Sarajevu, pohvalili su spremnost i želju premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da Sarajevo intenzivno razvija svoje ozbiljne sajamske potencijale što će pružiti i priliku da iskustvo i kapaciteti organizatora i rukovodilaca Projekta ''Energa'' pokažu da se u BiH može na najbolji mogući način organizirati jedan impozantan specijalizirani sajamsko konferencijski projekt.

Sarajevo će u tri sajamska dana biti regionalni energetski centar, u kojem će se okupiti više od 100 izlagača koji će predstaviti proizvode, projekte, ideje i usluge kompanija iz 15 evropskih zemalja, te okupiti više od 150 eminentnih učesnika sadržajnog konferencijskog programa.

"Veliki je to sajamski i konferencijski projekat koji će na najbolji način prikazati uspješne kompanije i pojedince iz niza zemalja koji će svojim dolaskom u Sarajevo iskazati svoj interes i za BiH i zemlje u regionu", istakao je predsjednik Inicijativnog odbora Projekta ''Energa'' Mirsad Đonlagić.

Kroz kolektivne nastupe, potencijalne poslovne partnere u BiH i regionu, tražit će osam kompanija iz Velike Britanije, koje će se predstaviti pod okriljem Ambasade Velike Britanije u BiH, zatim 12 kompanija iz Republike Češke koje su zapažen nastup imale i na ranijim sajmovima ''Energa'', a značajan broj izlagača tradicionalno dalazi iz Njemačke i Poljske.

"Broj izlagača i učesnika u konferencijskom programu, te veliko interesovanje predstavnika značajnih institucija i organizacija iz oblasti kojima se bavi 'Energa', već sada su garant da ćemo u tri dana, naš sajamski prostor učiniti centrom energetskih zbivanja u regiji", istakao je predsjednik Uprave Programa ''Energa 2017'' Zlatko Alidžanović.

Organizatori ističu i kvalitetan konferencijski program koji će u tri sajamska dana tretirati brojna pitanja i odgovore iz oblasti energetskog sektora, s posebnim osvrtom na strateške energetske prioritete i investicijske potencijale BiH.

Kroz ''Dane Elektroprivrede BIH'' bit će predstavljeni brojni projekti i planirana ulaganja najvećeg energetskog koncerna u BiH.

Kanton Sarajevo će kroz sesije prezentirati svoje energetske i komunalne projekte, dok će posebni paneli biti posvećeni tržištu električne energije, energijskoj efikasnosti i bioenergiji.

Projekat ''Energa 2017'' održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska Komora BiH i Privredna komora Federacije BiH, saopćio je Press tim Projekta ''Energa 2017''.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti