Sarajevo Film Festival puni hotelske kapacitete i doprinosi razvoju turizma

09.08.2017. 10:27 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo Film Festival puni hotelske kapacitete i doprinosi razvoju turizma

Aplikacije za zakup hotelskog smještaja već odavno su u crvenom. Hotelski smještaji popunjeni su od Ilidže do Trebevića.

Još par dana ostalo je do početka jednog od najznačajnijih festivala u jugoistočnoj Evropi, 23. festivalskog izdanja Sarajevo Film Festivala, koji će trajati od 11. do 18. augusta.

Svake godine vlada velika zainteresiranost turista za boravak u glavnom gradu BiH baš u ovom periodu, jer grad organizuje bogat kulturno-zabavni program za sve uzraste, pored redovnog filmskog programa.

Aplikacije za zakup hotelskog smještaja već odavno su u crvenom. Hotelski smještaji popunjeni su od Ilidže do Trebevića.

Iz kompanije Hoteli Ilidža za Akta.ba su kazali da je njihova hotelska ponuda i ove godine ispunila očekivanja velikog broja gostiju koji su odsjeli u hotelima Terme, Hercegovina, Crystal, i Villas & Apartments Oaza.

"S obzirom da će se na općini Ilidža po prvi put prikazivati filmovi iz programa SFF-a time je i zaintersiranost za odsjedanje u našim hotelima veća baš u periodu trajanja festivala. Veliki broj rezervacija je najavljen i u periodu prije i u toku SFF-a što je i logično s obzirom na atmosferu koja traje tokom festivala i pozitivnoj poruci koja se odvija tokom trajanja festivalskih dana", rekli su iz ove kompanije.

Kapaciteti kompanije Hoteli Ilidža su 331 smještajne jedinice u kategoriji 4 zvjezdice i oni potpuno odgovaraju zahtjevima njihovih klijenata.

U cilju podizanja standarda i kvaliteta turističke ponude u Sarajevu do kraja 2017. godine najavljuju otvaranje luksuznih hotela Austrija i Bosna.

Hotel by GastroID koji već nekoliko godina u nazad ugošćuje domaće i svjetske filmske zvijezde za vrijeme trajanja festivalskih dana i ove godine je u potpunosti popunjen.

Iz hotela Europa Sarajevo kažu kako trenutno nemaju slobodnih soba i da bi bilo dobro za cijeli grad ali i zemlju da ima više manifestacija kao što je SFF. Jer događaji kao što je ovaj imaju veliki ekonomski značaj i doprinose razvoju trurizma.

Pino Nature Hotel iako nije u samo središti filmskog zbivanja, vrlo je privlačno mjesto za odsjesti. Nalazi se na planini Trebević samo nekoliko kilometara udaljen od centra grada a opet izolovan od gradske buke. To mu daje unikatnost i to sve na nadmorskoj visini od 1070 m. Posjeduje 22 sobe i 2 apartmana.

"Trenutno  je visoka turistička sezona, i mi smo poprilično popunjeni u periodu trajanja SFF-a. Mada se još uvijek može naći smještaj u ovom periodu. Konkretno u našem hotelu slobodna je još soba ili dvije", rekli su iz ovog hotela.

Gosti koji posjećuju Sarajevo pored programa Sarajevo Film Festivala zainteresirani su i za posjetu lokalnim izletištima kao što su Bijambare, Vrelo Bosne, Trebević i drugim turističkim destinacijama, ali i da uživaju u bogatoj gastronomskoj ponudi sarajevskih restorana.

Tokom osam festivalskih dana, publika će imati priliku pogledati 235 filmova od toga 111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova iz 54 zemlje koji će biti prikazani u 18 programa.

Centralno mjesto svih festivalskih događaja, je obnovljeni Pozorišni trg Susan Sontag, kojim će i ove godine prošetati mnogobrojne domaće i svjetske filmske zvijezde i zvanice.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti