Sarajevski kanton među najuspješnijim: Raste broj kompanija i zaposlenih

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevski kanton među najuspješnijim: Raste broj kompanija i zaposlenih

13.09.2017. 14:10 / Izvor:

U Kantonu Sarajevo najrazvijena je Općina Centar Sarajevo, a na posljednjem mjestu po razvijenosti je Općina Trnovo, pokazuje analiza Federelnog zavoda za programiranje razvoja. 

Ovaj kanton, u kojem se nalazi veliki broj predstavništva stranih kompanija, je i onaj u kojem se  naplaćuje najviše poreza.

Prema podacima Porezne uprave Federacije prihodi po osnovu poreza u Kantonu Sarajevo u 2016.  iznosili su oko 120 milijuna KM, što je u odnosu na prošlu godinu više za 14,8%.

Grafika 1: Stupanj razvijenosti po općinama 

Najviši porezni prihodi ostvareni su u općini Novi Grad u iznosu od 29,2 milijuna KM, a najniži u općini Trnovo u iznosu od 364.000 KM.

Porezni prihodi po glavi stanovnika (prisutni broj stanovnika) u Sarajevskom kantonu iznose 287 KM, što je u odnosu na prošlu godinu više za 14,7% i što je 183,9% u odnosu na prosjek FBiH.

Najviši porezni prihodi po glavi stanovnika ostvareni su u općini Centar u iznosu od 520 KM, a najniži u općini llijaš u iznosu od 122 KM, pokazuju podaci Porezne uprave Federacije.

Povećanje broja zaposlenih zabilježeno je u svim općinama SAK, najviše u llijašu za 11,5%, Trnovu za 7,1% i Vogošći za 6,9%, dok je pad broja zaposlenih zabilježen samo u općini Novo Sarajevo za 4,1%.

Grafika: Stupanj zaposlenosti stanovništva po općinama 

Registrirana nezaposlenost u Kantonu u prosincu/decembru 2016. godine je bila manja za 4,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći broj nezaposlenih lica registriran je u općinama Novi Grad (5,2% od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH) i llidža (3,1%), dok je najmanji broj registriran u općini llijaš (1,4%) i Trnovo (0,1% od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH).

Smanjenje broja nezaposlenih registrirano je u svim općinama Kantona (osim Trnova), a najviše u općini Centar za 6,0% i Vogošća za 5,9%. Broj nezaposlenih u općini Trnovo ostao je isti kao i prethodne godine.

Grafika 3: Pregled plaća po općinama 

Stepen nezaposlenosti u odnosu na radnu snagu u FBiH u 2016. godini iznosio je 44,8%, a u Kantonu Sarajevo 34,9%.

Porast zaposlenosti i broja novih kompanija

Prema statističkim podacima ukupan broj poslovnih subjekata u FBiH na dan 31.12.2016. godine iznosio je 105.083, što je više za 2,0 % u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan broj poslovnih subjekata u Kantonu Sarajevo iznosio je 27.445 i viši je za 4,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Zabilježen je i porast broja obrtnika. On je u odnosu na godinu prije viši za 1,9 %. 

PODIJELI:

TAGOVI: KS

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti