Sarajevski vrtići dobili saglasnost Vlade za povećanje cijene smještaja

23.09.2015. 13:13 / Izvor: Akta.ba
Sarajevski vrtići dobili saglasnost Vlade za povećanje cijene smještaja

U svrhu poboljšanja kvaliteta svojih usluga i bolje ishrane u vrtićima, Vlada Kantona Sarajevo dala je danas saglasnost JU "Djeca Sarajeva" da visinu mjesečne cijene za boravak djece u vrtiću poveća za 20 KM.

U svrhu poboljšanja kvaliteta svojih usluga i bolje ishrane u vrtićima, Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost JU "Djeca Sarajeva" da visinu mjesečne cijene za boravak djece u vrtiću poveća za 20 KM mjesečno tako da će ona sada za cjelodnevni boravak iznositi 160 KM mjesečno, a 120 KM za poludnevni boravak.

Cijena smještaja u sarajevskim vrtićima nije se mijenjala od 2004. godine, uz stalni rast troškova energenata, hrane, komunalnih usluga i održavanja čistoće. Nakon podrške koju su roditelji dali kroz provedenu anketu, JU "Djeca Sarajeva" je uputili ovakav prijedlog resornom ministarstvu, a koji je danas podržan i od Vlade Kantona Sarajevo.

Prihod ostvaren po osnovu ovog povećanja cijene smještaja u sarajevske vrtiće usmjerit će se na poboljšanje kvaliteta usluga, poboljšanje ishrane djece i uvođenja dodatnog petog obroka te za produženje radnog vrijemena nekih vrtića. Ove cijene će se primjenjivati od 01.oktobra 2015. godine.

Vlada je danas JU "Djeca Sarajeva" odobrila zapošljavanje 20 odgajatelja i šestoro tehničkih lica na određeno vrijeme, u cilju stvaranja uslova za prijem dodatnog broja djece koja se nalaze na listi čekanja u vrtićima. Sredstva za finansiranje radnih mjesta obezbijedit će se iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu sa pozicije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade iz ostvarenih ušteda i racionalizacija u poslovanju ustanova iz nadležnosti Ministarstva.

JU "Djeca Sarajeva" obavezna je da prijem zaposlenika u radni odnos izvrši u skladu sa zakonskim propisima, a resorno ministarstvo će i dalje prema evidentiranim potrebama, raditi na optimalnom kadrovskom osposobljavanju sarajevskih vrtića, saopćeno je iz press službe Vlade Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti