Šarović: Nećemo ići na kontra mjere prema Hrvatskoj, nego na dogovor

04.08.2017. 12:49 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine navodi da je BiH u Hrvatsku izvezla poljoprivrednih proizvoda u 2016.u vrijednosti od 100.000.000 KM dok je Hrvatska u BIH izvozi pet, šest puta više.

U jeku sezone kada sve voće i povrće bere i prodaje Hrvatska je uvela dodatni nadzor na granicama i enormno povećala takse na uvoz ovih proizvoda.Ono što je jasno da se radi o proizvodima koji se brzo kvare i koji ne mogu čekati mjesec dana da se riješi ova situacija. Ministarstva su na sebe preuzela riješavanje problema, ali koliko će to dugo potrajati ostaje da se vidi.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu najavio da će se u ponedjeljak u Parlamentarnoj skupštini BiH održati skup ministara trgovine i poljoprivrede povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj.

"Mislim da će na sastanak doći zemlje koje su najviše pogođene mjerama i Pravilnikom Vlade Hrvatske. Očekujemo da ćemo postići dogovor s hrvatskom stranom, s kojom sam u dnevnoj komunikaciji. Najbolji način za rješavanje navedenog pitanja je da Hrvatska povuče svoj Pravilnik ili ga revidira ili da te naknade budu na nivou prosjeka drugih evropskih zemalja, što je za BiH prihvatljivo", rekao je Šarović.

Na pitanje da li se mogu očekivati kontra mjere prema Hrvatskoj kazao je da BiH neće ići na to nego da će se problem nastojati riješiti dogovorom. Kaže da je BiH izvezla poljoprivrednih proizvoda u 2016. godini u vrijednosti od 100.000.000 KM dok je Hrvatska u BIH izvozi pet, šest puta više - oko 300.000.000 eura.

"Moraju imati u vidu da smo mi za njih važno tržište. Ne smiju nas ljutiti na bilo koji način, a prije svega moraju nas poštovati", kazao je Šarović na pres-konferenciji u Sarajevu. 

Naveo da je na sastanku u ponedjeljak zemlje neće doći sa jedinstvenim stavom jer se sve nalaze u drugačijoj situaciji. Jedne izvoze manje, kao recimo Crna Gora, a druge više kao BiH i Srbija. 

Posjetimo, prema novom Pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura), što nije predstavljalo veliko opterećenje za bh. izvoznike.

Otežavajuća činjenica sa stupanjem na snagu novog pravilnika je i ta što se pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća.

Kompanija iz BiH koja je već duži niz godina izvozila u Hrvatsku svježu malinu i borovnicu nakon dva probna izvoza ove godine planira odustati od izvoza u ovu zemlju jer su zbog dugog čekanja na kontrolu proizvoda roba propala te su imali brojne reklamacije.

''Ukoliko ne dođe do liberalizacije primorani smo odustati od izvoza," istaknuli su u svom dopisu koji su uputili Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. 

Inače, bh. stručnjaci smatraju da bi najučinkovitije bile kontra mjere jer Hrvatska ima više izgubiti nego BiH. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti