Šarović: Oko 300 miliona KM dati privredi, a ne vladama entiteta

30.10.2015. 08:05 / Izvor: SRNA
Šarović: Oko 300 miliona KM dati privredi, a ne vladama entiteta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da bi 200 do 300 miliona KM deviznih rezervi Centralne banke BiH trebalo obezbijediti privredi i da trećina tih sredstava mora da dođe u RS.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da bi 200 do 300 miliona KM deviznih rezervi Centralne banke BiH trebalo obezbijediti privredi i da trećina tih sredstava mora da dođe u Republiku Srpsku.

"Nisam baš raspoložen da ova sredstva koriste aktuelne vlade entiteta. Pokušaćemo da u dogovoru sa poslodavcima nađemo neka druga rješenja", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu nakon zajedničke sjednice Predstavničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

On je naveo da će se tek vidjeti koji će modalitet biti iskorišten, da ima otpora za tako nešto, ali da misli da će se pronaći način i da će o tome biti postignut dogovor.

Šarović je rekao da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić vodi razgovore sa Centralnom bankom o investicionom fondu BiH, ali da se to pitanje još nije našlo na sjednici Savjeta ministara BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je ranije danas da bi formiranje investicionog fonda na nivou BiH bilo nezakonito i neustavno, te da će na određeni način predstavljati neovlašteni prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti