Šarović: U Makedoniju izvozimo mlijeko, pivo i vodu

24.07.2017. 08:15 / Izvor: N1
Šarović: U Makedoniju izvozimo mlijeko, pivo i vodu

Do kraja mandata Savjeta ministara, do iduće godine, trebala bi biti povećana za dodatnih 100 miliona KM - plan je Savjeta ministara.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 osvrnuo se na današnju posjetu delegacije Vlade Makedonije i govorio o odnosima dvije zemlje.

"Njihov agrarni budžet je preko 150 miliona eura na godišnjem nivou, što znači da je dva puta viši nego u Bosni i Hercegovini. Jedan poljoprivrednik u Makedoniji za podsticaj dobija, u prosjeku, tri do četiri puta više sredstava nego poljoprivrednik u BiH. To je iskustvo Makedonije. To njihovo izdvajanje i napredak su za nas vrlo važni. Mi smo tokom prošle godine krenuli sa izvozom nekih poljoprivrednih proizvoda. Mlijeka i mliječnih proizvoda u značajnoj mjeri, ali i piva i vode. Nastojimo da otklonimo moguće barijere", kazao je Šarović za N1.

Prošlogodišnja razmjena BiH i Makedonije oko 300 miliona KM. Rast ekonomske saradnje prošle godine 10% i raste ove godine. Do kraja mandata Savjeta ministara, do iduće godine, trebala bi biti povećana za dodatnih 100 miliona KM - plan je Savjeta ministara. 

Upriličeno je i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije koji su potpisali Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti