Šarović: Uvozni lobiji u BiH koriste šansu koju im liberalno tržište pruža

12.09.2017. 13:39 / Izvor: Fena
Šarović: Uvozni lobiji u BiH koriste šansu koju im liberalno tržište pruža

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u intervjuu za magazin Start da se uvoznički lobiji u BiH bave svojim poslom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u intervjuu za magazin Start da se uvoznički lobiji u BiH bave svojim poslom i koriste šansu za sebe koliko im to tržište i propisi BiH dozvoljavaju.

"Ako je tržište liberalno i slobodno, a naše jeste, ako nema dovoljno kvalitetnog domaćeg proizvoda ili je on cjenovno nekonkurentan, kompanije koje se bave uvozom će to iskoristiti. Njihove šanse bit će manje ako podržavamo domaće, ako podignemo standarde, ako povećamo produktivnost i konkurentnost, ako uredimo granicu, spriječimo prevare i zloupotrebe i slično", rekao je Šarović.

Istakao je da je BiH mnogo zavisna od uvoza jer i dalje znatno više uvozimo nego što izvozimo.

"Slikovito rečeno, na 10 uvezenih konvertibilnih maraka roba izvezemo šest. To je malo za ozbiljniji razvoj, pogotovo zbog toga što se manjak u bilansu nadoknađuje zaduženjima i doznakama iz inostranstva", pojasnio je Šarović.

Po njegovim riječima, da bi stanje u privredi u BiH bilo bolje potrebno je mnogo toga, prvenstveno više investicija, i moramo da budemo konkurentniji sa svojim proizvodom na zahtjevnim tržištima. 

"Sama riječ konkurentnost izgleda jednostavno, ali da bise to postiglo određeni proizvod mora biti zanimljiviji od kvalitetnog njemačkog proizvoda i cijenom i kvalitetom i dizajnom i po mnogim drugim karakteristikama, ali to se mora desiti unutar BiH. Neki proizvodi su već sada konkurentni, ali neki još nisu. Drugi aspekt, ukoliko želimo da izvozimo na zahtjevna tržišta, jeste količina i mi to ne možemo postići, ali možemo nuditi manje serije vrlo konkretnih specifičnih proizvoda poput onih organskih", naveo je Šarović.

Upitan zašto BiH ne napravi barijere za zemlje iz kojih dolaze robe, barem one kojih ima dovoljno u BiH, Šarović je odgovorio da to ne činimo jer je to nedozvoljeno po standardima koje smo svojevremeno potpisali sa EU i sa zemljama regije.

"Ponavljam, nedozvoljene barijere ne može kreirati država! Ali postoje dozvoljene mjere podrške i zaštite domaćih proizvoda u specijalnim slučajevima koje zajedno kreiraju proizvođači, entitetska i državna ministarstva", potcrtao je Šarović.

Naglasio je da je moguće spriječiti da u BiH ulazi roba koja je u zemljama iz kojih dolazi u kategoriji "smeća" usvajanjem propisa o tržišnim standardima.

"Tako nešto odavno predlažemo, ali nisu svi za podizanje tržišnih standarda. U praksi to znači da mi donosimo propise kojim nalažemo visoke standarde kvaliteta robe koja ulazi u BiH, ali to onda znači i da isti propisi moraju da važe i za domaće proizvođače. Svi još nisu spremni za to i zato "smeće" ima šansu da prođe našu granicu", rekao je Šarović za "Start".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti