Šarović: Značajno povećan izvoz žitarica i brašna u Tursku

09.03.2017. 08:36 / Izvor: Fena
Šarović: Značajno povećan izvoz žitarica i brašna u Tursku

U 2016. godini došlo je do povećanja, te je izvoz žitarica u Tursku sa 12.000 skočio na 70.000 tona, a izvoz brašna sa 4.000 na 70.000 tona.

Najveći  izvoz žitarica i brašna iz Bosne i Hercegovine vrši se u Tursku, 95 posto. U 2016. godini došlo je do povećanja, te je izvoz žitarica u Tursku sa 12.000 skočio na 70.000 tona, a izvoz brašna sa 4.000 na 70.000 tona.  U novačanom iznosu to je povećanje za obje kategorije sa 15, 16 miliona na gotovo 65 miliona KM.

Potvrdio je to ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu s proizvođačima i glavnim bosanskohercegovačkim izvoznicima žitarica i brašna.

"Naša namjera je da navedeni aranžman sa Turskom bude dugoročan, jer od 40 mlinova u BiH jedan broj njih, za razliku od ranijih godina, ima značajan skok uposlenosti, veliki broj angažovane radne snage u oba bh. entiteta. Od 15 najvećih izvoznika iz BiH, sedam ih je  iz RS-a, jedan ili dva su  iz Brčko Distrikta, a ostali iz Federacije", kazao je Šarović.

Ukazao je i na pokušaj da se pored domaće sirovine, pšenice i kukuruza i drugih žitarica, iz zemalja CEFTA-e osiguraju žitarice koje bi se prerađivale  u bh. mlinovima.

Na taj način bi se osiguralo  domaće porijeklo i izvoz u Tursku i neke druge zemlje.

"Zahvaljujući resornom ministarstvu ta kumulacija je dozvoljena, ali je činjenica da je turska inspekcija proteklih mjeseci dolazila u BiH, jer provjerava porijeklo. Jedan od razloga, pored informisanja sa izvoznicima, je i da ovaj posao održimo, odnosno uradimo korektno i spriječimo malverzacije, kao što je to bilo sa mesom. To su jednoglasno zaključili učesnici današnjeg sastanka", naglasio je Šarović.

Ovo pitanje će, dodaje, pokušati staviti na sto turska strana kroz izmjene Sporazuma o slobodnoj trgovini, a namjera Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je da izvozni aranžman u 2017. godini ima još bolju perspektivu nego što je imao u prošloj godini i da Vanjskotrgovinska  komora BiH zabilježi bolje rezultate.

Šarović je upoznao predstavnike kompanija, najvećih izvoznika u Tursku, o izvoznim šansama i potencijalima mlinsko-prerađivačke industrije u BiH.

"Imamo pozitivan odziv određenih institucija sa stanovišta ubrzavanja određenih procedura, te je potrebno da se ubrza i komunikacija pojedinih organa unutar BiH da bi nam bio olakšan izvoz i priliv novčanih sredstava", rekao je Bogdan Mirković iz kompanije Žitopromet Bijeljina.

Direktor kompanije Klas Nihad Imširović zahvalio je resornom ministarstvu na stvaranju pozitivnog izvoznog ambijenta, te poručio da će dati doprinos pri uređenju zakonske regulative.

U cilju očuvanja dobrih izvoznih rezultata, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić zaključio je da se treba pojačati kontrola izdavanja dokumenata, kao što je potvrda o domaćem porijeklu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti