Savanović o novom Zakonu o radu: Nema otkaza za dobrog radnika

21.01.2016. 07:44 / Izvor: Nezavisne novine
Savanović o novom Zakonu o radu: Nema otkaza za dobrog radnika

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je da zbog stupanja na snagu novog Zakona o radu u Srpskoj dobar radnik ne treba da strahuje od otkaza.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je da zbog stupanja na snagu novog Zakona o radu u Srpskoj dobar radnik ne treba da strahuje od otkaza.

Savanović je u izjavi pojasnio da od danas, kada je stupio na snagu novi Zakon o radu, teče rok od 60 dana za potpisivanje novih kolektivnih ugovora između poslodavaca i sindikata, dok postojeće odredbe opštih, posebnih i pojedinačnih kolektivnih ugovora važe najdalje 90 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

On je rekao da poslodavci i sindikat moraju postići dogovor o novim kolektivnim ugovorima da bi bila precizirana prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa koja nisu mogla da budu definisana zakonom.

Savanović smatra da će u Srpskoj biti lakše pregovarati i dogovarati kolektivne ugovore u odnosu na Federaciju BiH, koja je na nedovoljno promišljen način donijela novi Zakon o radu.

"Za dobrog radnika nema mjesta strahu od otkaza jer je, prije svega, interes poslodavca da ima dobrog, odgovornog i savjesnog radnika koji mu donosi profit", izjavio je Savanović.

Savanović smatra da se s pravom treba zapitati kakav bi to bio poslodavac koji bi maltretirao, ponižavao i otpuštao dobrog radnika.

On je istakao da sankcionisanja treba da se plaše loši radnici, koji prave opstrukcije nepoštujući radnu obavezu definisanu ugovorom o radu.

"Novi Zakon o radu favorizuje dobre radnike, a sankcionisani će biti nesavjesni i loši radnici koji prave probleme i nanose štetu poslodavcu", kaže Savanović.

Resorni ministar je istakao da je novi Zakon o radu prilagođen vremenu u kojem živimo, odnosno društveno-ekonomskim odnosima i strukturi privrede koja je danas sasvim drugačija u odnosu na Zakon o radu koji je donesen 2000. godine.

"Zakonskim rješenjima stavili smo akcenat na tržište radne snage da bi imali konkurenciju kod poslodavaca i tržišta rada", naglasio je Savanović.

Savanović je rekao da se zakoni moraju prilagođavati životu ljudi zbog čega su podložni dopunama i izmjenama.

"Vremenom će se pokazati, najvjerovatnije, da neke odredbe novog Zakona o radu možda nisu primjerene vremenu u kome živimo i one će biti podložne izmjenama i dopunama u smislu boljih rješenja", zaključio je Savanović.

U Republici Srpskoj jučer je stupio na snagu novi Zakon o radu, kojeg je Narodna skupština Srpske usvojila 29. decembra 2015. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti