Saznajte koji su uslovi za apliciranje na grantove Švedske

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Saznajte koji su uslovi za apliciranje na grantove Švedske

08.02.2017. 07:53 / Izvor:

Švedska Agencija za regionalni i ekonomski rast raspisala je konkurs za dodjelu sredstava u okviru Programa ''Demo Environment''. Među 11 zemalja koje mogu da uvezu nove tehnologije je i Bosna i Hercegovina.

Program nudi dvije vrste finansiranja: donacije za planiranje i grantove za demonstracione projekte.

Program ''Demo Environment'' podržava poduzetnike čija je djelatnost zaštita životne sredine i koji nude novim tržištima ''čiste'' tehnologije, uključujući proizvode, sisteme, procese i usluge.

Uvoz novih tehnologija također je podržan ovim programom.

Predloženi proizvodi, sistemi, procesi i usluge treba da ponude prednost u odnosu na konkurentska rješenja u oblastima u fokusu kao što su voda, kanalizacija, ekosistem, energija i urbani razvoj.

U okviru ''Demo Environment'' programa dostupne su dvije vrste finansiranja. Prvi su planirani grantovi koji se dodjeljuju da bi se pomoglo poduzetnicima da istraže nova tržišta i istraže utjecaj njihovih tehnologija na okolinu i smanjenje siromaštva.

"U prvom segmentu pruža se mogućnost kompanijama s područja TK-a za uspostavljanje poslovne saradnje s drugim kompanijama i u okviru ovog segmenta naše kompanije mogu ostvariti grant u iznosu od 76 hiljada KM. Uslovi su da kompanija ima najmanje tri zaposlena, da posluje pozitivno u prethodne tri godine. Ne zahtjeva se sufinansiranje u realizaciji ovog projekta", rekao je ministar razvoja i poduzetništva u Vladi TK Nermin Hodžić.

Drugi su demonstracioni projekti u okviru kojih  aplikanti dobivaju finansiranje  koje će im pomoći da uvežu tehnologije koje nude rješenja za lokalne okolišne izazove.

"Kada je u pitanju drugi segment javnog poziva za kompanije s područja TK omogućava se da u okviru demonstracionog projekta izvrše implementaciju Green Tech tehnologije. U okviru ovog segmenta moguće je ostvariti grant u iznosu do 380 hiljada KM i obavezno je sufinansiranje. I ovaj poziv se odnosi na kompanije s pet i više zaposlenih i koje pozitivno posluju posljednje tri godine", istakao je Hodžić.

Rok za apliciranje za planirane grantove je 28. februar.  Apliciranje za demonstracione projekte moguće je do 10. februara, a aplikanti čije ideje budu prihvaćene biti će pozvani da podnesu pune aplikacije također  do 28. februara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti