SERDA kroz mentoring pomaže 20 brzorastućih kompanija

11.04.2016. 13:52 / Izvor: Akta.ba
SERDA kroz mentoring pomaže 20 brzorastućih kompanija

Cilj projekta je stimulacija ekonomskog rasta i zaposlenost u regiji kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održive ekonomske aktivnosti.

U prostorijama SERDA-e danas je u Sarajevu otvoren Poslovni akcelerator koji je zahvaljujući sredstvima EU uspostavljen u okviru projekta "Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME" . Usluge Poslovnog akceleratora su utemeljene na mentoring uslugama kao novom sistemu podrške poslovnom sektoru, koje su razvijene u skladu s metodologijom i standardima Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA.

Senior program menadžer Asad Karišik, SERDA kazao je kako je projekat "Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME" podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća.

"Cilj projekta je stimulacija ekonomskog rasta i zaposlenost u regiji kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održive ekonomske aktivnosti", kazao je Karišik, naglašavajući kako budžet ovog projekta iznosi 520.670 eura, dok su partneri u projektu Općina Novi Grad, Vogošća, Općina Ilijaš i Udruženje poslovnih savjetnika Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je kako se struktura projekta ogleda kroz podršku MSP (brzorastuća, start - Up), podršku lokalnom poslovnom ambijentu, Centru za podršku biznisu i Poslovnom akceleratoru.

Karišik je kazao kako je SERDA potpisala sporazum sa Službom za zapošljavane Kantona Sarajevo u kojem je uzela 20 poduzetnika kako bi istim pružila dodatnu podršku.

"Na ovaj način povećat ćemo šanse za preživljavanje Start-Up kompanija i  kako bi dobila znjanja koja nemaju, a koja su potrebna za preživljavanje kako na lokalno tako i za međunarodnom tržištu", pojasnio je Karišik.

Ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo Muharem Šabić je kazo kako je jako važno identificirati mala i srednja preduzeća kako bi pojačali konkurentnost i povećali zapošljavanje.

"Vlada KS  je ove godine za podršku malim i srednjim preduzećima izdvojila 3,5 miliona maraka", kazao je Šabić, naglašavajući kako u Kantonu Sarajevo nažalost još uvijek dominira trgovina, pa tek onda prerađivačka, drvna i metalna grana privrede. "U narednom periodu nastojat ćemo to mijenjati", zaključio je Šabić.

U okviru svečanosti, predstavnicima SERDA-e i ostalim partnerima u projektu FGSME uručena su i  posebna priznanja "Stvaratelji  za stoljeća" za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, za 2015.godinu.

Svečanosti su između ostalih, prisustvovali predstavnici Start-Up firmi koji su korisnici usluga Poslovnog akceleratora, Vlade Kantona Sarajevo, Privredne komore FBiH i Privredne komore Kantona Sarajevo, predstavnici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, općina Novi Grad Sarajevo, Ilijaš i Vogošća i drugi predstavnici relevantnih javnih i privatnih institucija.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti