SES - Njemački program podrške firmama i institucijama u BiH

23.03.2017. 11:59 / Izvor: Akta.ba
SES - Njemački program podrške firmama i institucijama u BiH

Cilj SES-angažmana je razmjena znanja i iskustava radi unapređenja poslovanja nalogodavca.

Seniorski ekspertski servis (SES) je vodeća njemačka organizacija za posredovanje stručnjacima koji su završili profesionalnu karijeru, kako bi svojom ekspertizom na volonterskoj osnovi pomogli firmi-nalogodavcu da pronađe rješenje za tehničke, ekonomske ili organizacijske probleme. Firme iz BiH imaju također mogućnost da angažuju SES-eksperta. 
 
Cilj SES-angažmana je razmjena znanja i iskustava radi unapređenja poslovanja nalogodavca. Od znanja SESeksperata prije svega profitiraju mala i srednja preduzeća, javne uprave, komore i privredna udruženja, te socijalne, zdravstvene i obrazovne ustanove. Od osnivanja 1983. godine, realizovano je više od 40.000 angažmana u 160 zemalja svijeta, u Bosni i Hercegovini više od stotinu. Tačke težišta su bile dokvalifikacija stručnih radnika i rukovodilaca, unapređenje proizvoda i usluga te rješavanja tehničkih, organizacijskih ili privrednih problema. 
 
Uslovi za angažovanje SES stručnjaka

Osnova za angažovanje SES-stručnjaka je potreba za stručnim usavršavanjem u okviru postavljenog cilja, stepena željenog transfera tehničkog znanja i obima stručnog usavršavanja. Odlučujući kriterij su podizanje nivoa obrazovanja uposlenika, poboljšanje produktivnosti i stvaranje sigurnih radnih mjesta. Angažman SES-stručnjaka traje u prosjeku četiri do šest sedmica (minimalno dvije sedmice - maksimalno šest mjeseci), produženja su moguća. 
 
Angažman eksperata se zasniva na volonterskom radu. Nalogodavac snosi troškove obrade zahtjeva te putne troškove i troškove na mjestu angažovanja. Ukoliko nalogodavac nije u mogućnosti da snosi potpuno ili djelimično troškove moguće je pod posebnim uslovima uključiti druga javna sredstva.  
 
Prezentacija SES-a 29. marta u Sarajevu

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini je zvanični zastupnik Seniorskog ekspertskog servisa - SES za područje BiH i pruža podršku prilikom podnošenja zahtjeva za angažovanja stručnjaka. Detaljnije informacije o ovom servisu bit će predstavljene na prezentaciji koja će se održati 29. marta u sarajevskom hotelu Courtyard by Marriott. Prezentaciji će prisustvovati Anja Wesely, predstavnica projekta za jugoistočnu Evropu u okviru SES-a. Pogodnosti SES-angažmana će biti predočene na best practice primjeru preduzeća Violeta d.o.o. Više informacija o događaju dostupno je na web stranici AHK BiH.  
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti