Šest godina nakon isporuke: Talgo vozovi kreću u julu

17.06.2016. 10:06 / Izvor: Avaz.ba
Šest godina nakon isporuke: Talgo vozovi kreću u julu

Garniture Talgo vozova koje su "Željeznice FBiH" kupile 2005. godine putem robnog kredita od vlade Španije koštale su ovu državnu firmu 132 miliona KM.

Garniture Talgo vozova koje su "Željeznice FBiH" (ŽFBiH) kupile 2005. godine putem robnog kredita od vlade Španije i koje su koštale ovu državnu firmu 132 miliona KM (66,7 miliona eura) ipak će, saobraćati bh. prugama, i to prvi put od njihove isporuke 2010. godine.

Trenutno je u toku testiranje Talgo vozova, koji obavljaju stručnjaci iz španske kompanije “Talgo”. “Željeznice FBiH”, naime, rade punom parom da već u julu puste Talgo vozove u saobraćaj, i to na željezničkim linijama Sarajevo - Zagreb, ali i Sarajevo - Banja Luka.

Izvršni direktor Željeznica Federacaije BiH Rifat Čabrić kazao je da su "Talgo serviseri već u Sarajevu i trenutno obavljaju tehnički pregled vozova", te da su ranije pribavljene sve potrebne prometne dozvole u Hrvatskoj.

Također, kada se završi tesiranje, bit će organizirana i promotivna vožnja na koju će biti pozvane brojne zvanice, pa i članovi Predsjedništva BiH.

Prethodno je iz ŽFBiH potvrđeno da su dobivene i sve potrebne dozvole za saobraćanje u BiH i Hrvatskoj te da bi sa završetkom remonta južne pruge ovi vozovi vozili i na liniji Sarajevo – Ploče. U toku su i pregovori o iznajmljivanju pet garnitura Talgo vozova “Željeznicama Turske”, dok bi preostale četiri bile puštene u saobraćaj u BiH.

Od devet kupljenih garnitura, pet je dnevnih, a četiri noćne. Ovi moderni vozovi, koji su u upotrebi širom Evrope, solidno su opremljeni, a imaju i tuš-kabine, TV plazme, kao i pristup internetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti