Šest ruta za cestu Sarajevo-Beograd, odluka nakon sastanka s investitorom

15.02.2017. 15:26 / Izvor: Akta.ba
Šest ruta za cestu Sarajevo-Beograd, odluka nakon sastanka s investitorom

Projekt izgradnje brze ceste Sarajevo-Beograd je strateški bitan i za BiH i za Republiku Srbiju.

Projekt izgradnje brze ceste Sarajevo-Beograd je strateški bitan i za BiH i za Republiku Srbiju - saglasni su ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministar saobraćaja i komunikacija Republike Srpske Neđo Trninić koji su danas u Sarajevu razgovarali o ovom projektu.

Ministar Jusko je nakon sastanka izjavio novinarima da je razgovarano o prijedlozima i Republike Srpske i Autocesta Federacije BiH te da postoji spisak prijedloga.

"U ovom momentu imamo pet do šest različitih prijedloga. Postoje određeni uslovi kojih i mi moramo da se pridržavamo. Moramo voditi računa o tome koji je to bio plan Republike Srbije i da se mi konektujemo na tu rutu", naveo je Jusko.

Najavio je da će u najskorije vrijeme biti organiziran sastanak s turskim investitorom u vezi s finansiranjem ovog projekta, nakon čega bi mogle biti preciznije definirane i rute i ono što će biti fokus njihovog interesovanja.

Istaknuo je da je transportna infrastruktura u istočnom dijelu BiH izuzetno loša i da bi ovaj infrastrukturalni projekt sigurno promijenio taj dio BiH i omogućio ljudima koji se bave privredom da imaju komunikaciju i s centralnim dijelom BiH, odnosno s koridorom 5-C, a isto tako sa Srbijom i svim zemljama s kojima Srbija dijeli granice.

Kazao je također da bi u Turskoj trebao biti održan sastanak s turskim investitorom da bi dobili zvaničnu informaciju koliko je spreman da investira u ovaj projekt.

"To će biti startna, odnosno izuzetno važna polazna tačka da znamo u kojem pravcu da mi planiramo naše aktivnosti", naveo je Jusko, izrazivši žaljenje što sastanku nije prisustvovao predstavnik federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Ministar saobraćaja i komunikacija Republike Srpske Neđo Trninić je ocijenio da je regionalno povezivanje Beograda sa Sarajevom vrlo značajno, dodajući da je to ideja koja odavno postoji.

"Nadam se da smo došli u situaciju da je relativno brzo provedemo u djelo. Mi smo iz RS-a tražili od ministra Juske, i on je to uvažio, da i RS bude uključena u tu priču, kao i Federacija BiH", naveo je.

Dodao je da će razgovarati i s predstavnicima resornog ministarstva FBiH, napominjući da je planiran sastanak Vlade RS-a i Vlade Federacije BiH 9. marta.     

Ocijenio je da je danas pokazan visoki stepen razumijevanja te da potpuno podržava ono što je trenutno na stolu i u pripremi za ovaj sastanak RS-a.

"Razmatrali smo nekoliko varijanti o kojima možda nije još sazrela situacija da o njima pričamo. Najbliža je svakako ona ruta tri o kojoj pričamo, veza između Sarajeva i Vardišta, a dalje ide kroz Srbiju veza od Vardišta s koridorom 11, a prema tome i s koridorom 10", naveo je Trninić.               

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti